Οι ευθύνες για τις πυρκαγιές και η ψήφος των αποδήμων στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης – Τι είπαν Μαρκόπουλος, Βίτσας και Χριστοδουλάκης


Ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε για τις φωτιές και την διαχείριση της κατάστασης και για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι χρησιμοποιεί η κυβέρνηση το «δόγμα της εκκένωση».

«Αυτή η ανάγνωση είναι αποσπασματική και γι΄αυτόν τον λόγο λανθασμένη γιατί η κυβέρνηση έκανε αυτά που μπορούσε και πριν τις εκλογές – για την ενίσχυση των Δήμων και των μέσων – και είναι πράγματα που μπορούμε να τα αποδείξουμε, και ταυτόχρονα τις μάχες στο πεδίο. Το 112 και οι εκκενώσεις δεν ήταν κάτι το αυτονόητο, ήταν κάτι που κατακτήθηκε με σχεδιασμό, με προσπάθεια, αγώνα. Δεν παραγνωρίζω ζητήματα προστασίας της περιουσίας και αυτά είναι ψηλά στην ατζέντα οποιασδήποτε κυβέρνησης. Όμως εδώ πέρα έχει γίνει μία προσπάθεια», είπε αρχικά.

«Έχουμε ακούσει μια παράθεση στοιχείων στον δημόσιο διάλογο. Ας σταθούμε σε αυτά που μπορεί να κάνει το ελληνικό κράτος. Δεν είναι η κατάσταση διαφορετική όμως με άλλες πυρκαγιές στην Ευρώπη. Ακούμε διάφορα πράγματα για τα εναέρια μέσα. Τα εναέρια μέσα αυτή τη στιγμή είναι αυξημένα κατά 40%, είχαμε 61 και έχουμε 89 εναέρια μέσα τα οποία συνδράμουν σε έναν δύσκολο αγώνα. Μην ξεχνάμε τις ειδικές συνθήκες», πρόσθεσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Υπάρχουν ευθύνες στη διαχείριση;

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, «το ταμείο της η κυβέρνησης θα το κάνει μόλις τελειώσει η έκτακτη αυτή συνθήκη. Θα δούμε ενδεχομένως αν μπορούν να
«θεραπευτούν» και άλλα πράγματα όπως τα είδαμε και με τις προπέρσινες πυρκαγιές. Είμαστε στο φαινόμενο των μεγάλων πυρκαγιών. Ήδη η κυβέρνηση με την προηγουμένη υπουργία του κ. Στυλιανίδη, έχει προσαρμόσει στρατηγικές. Έχουμε μάλιστα και συνδρομή ξένων δυνάμεων όμως ζούμε έναν «πόλεμο», μια νέα συνθήκη με πολλαπλά μέτωπα. Μέσα σε 12 μέρες είχαμε 50 μεγάλες εστίες πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα. Αυτό που επιχειρήσαμε με επιτυχία, δηλαδή την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την ενημέρωση των πολιτών με το 112, όλα αυτά δεν ήταν δεδομένα τα προηγούμενά χρόνια».

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις ευθύνες περί πυρκαγιών και για την στάση της αντιπολίτευσης.

«Εκ του αποτελέσματος πιαστήκαμε απροετοίμαστοι γιατί στις κρατικές και κοινωνικές ιεραρχήσεις, η προστασία της φύσης δεν έρχεται στις πρώτες 5, πάει πιο πίσω. Γι’ αυτό έχουμε και ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και εξαρτόμαστε από τον ηρωισμό των πυροσβεστών, ελλείψεις στη διαμόρφωση σχεδίων. Το 112 καλώς χρησιμοποιείται. Είναι τρελό να αναρωτιόμαστε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 4 χρόνια δεν θεράπευσε όλες τις παθογένειες μέχρι το 2015. Το βασικό ζήτημα είναι να δούμε τι θα κάνουμε ώστε να σβήσουν οι φωτιές. Η δική μας πρόταση είναι να πέσει όλη η δύναμη που έχουμε να σβήσει η φωτιά στη Ρόδο, που είναι για 8η μέρα. Έχει αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον και στο τουριστικό προϊόν μας. θα χρειαστεί προσπάθεια ώστε του χρόνου να μην έχουμε πτώση», υπογράμμισε.

«Πρέπει να καλυφθούν τα κενά που είναι σε επίγειες δυνάμεις. Τις φωτιές δεν τις σβήνουν τα εναέρια μέσα. Τις σβήνουν οι επίγειες δυνάμεις, η πυροσβεστική, οι εθελοντές και όπως πάντα, ο Στρατός», συμπλήρωσε ο κ. Βίτσας.

Για τις παραλείψεις και τις αδυναμίες στη διαχείριση της κατάστασης με τις πυρκαγιές μίλησε ο κ. Χριστοδουλάκης.

«Είναι σαφές ότι επειδή είμαστε στη μάχη του πεδίου, μακριά από εμάς η συζήτηση με όρους μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Αυτό δε σημαίνει ότι δε πρέπει να μιλάμε για τα κενά και τις παραλείψεις. Το πρώτο ζήτημα είναι τι κάναμε με την πρόληψη, και για το πώς ξοδευτήκαν τα 25 εκ. ευρώ από τους Δήμους για να έχουμε καθαρισμό των δασών και αντιπυρικές ζώνες. Ποιος μηχανισμός ελέγχει το πώς αξιοποιήθηκαν τα χτήματα και αν προχωρήσαν αυτές οι εργασίες. Και γιατί όλα αυτά ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου για να φτιάξουν τις αντιπυρικές ζώνες για το 2024; Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη εδώ;», σημεωσε με τη σειρά του.

Και πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλάκης: «Δεύτερον το πώς διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο που αφορά και στην Πολιτική Προστασία και σε μία σειρά από άλλα ζητήματα, με κεντρικό άξονα το πώς αξιοποιείς Πυροσβεστική, εποχικούς, εθελοντές, τοπικές κοινωνίες, και πώς κάνεις σαφές το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του καθενός. Γιατί αυτή η σύγχυση που υπάρχει είναι αυτή που οδηγεί και σε σοβαρή έλλειψη συντονισμού. Τρίτον, οι πυροσβέστες. Τους χειροκροτάμε συνεχώς και καλά κάνουμε. Υπάρχουν 4.000 κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων το ένα κομμάτι να καλύπτεται από συμβασιούχους, δεν έχουν την αναγνώριση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και συζητάμε να πάρουμε πυροσβέστες για να καλύψουμε τα κρίσιμα κενά που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ.  Είναι ανυπολόγιστη η αξία της ανθρώπινης ζωής κι είναι σημαντικό που δεν θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Είναι στοιχειώδες δικαίωμα που αφορά στην αξιοπρέπεια του πολίτη, το περιβάλλον, το σπίτι του και δεν μπορεί ο πήχης της αξιολόγησης να γίνεται με σημείο αναφοράς μία τραγωδία από την οποία συμπληρώσαμε 5 χρόνια».

Για την ψήφο των αποδήμων:

«Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που μεγαλώνει την Ελλάδα και οποιοσδήποτε στέκεται απέναντι, διαπράττει ένα ιστορικό σφάλμα. Η χώρα μας χρειάζεται ενίσχυση στην διεθνή θέση της και την εξωτερική πολιτική. Γκρινιάζουμε για τη γερμάνια και το τουρκικό λόμπι. Το τουρκικό λόμπι πατάει στην μεγάλη πληθυσμιακή του παρουσία και στην στενή σχέση και στην ψήφο που υπάρχει στην Τουρκία. Επικαλούμαστε την ανάγκη να έχουμε βοήθειες από τους ομογενείς μας χωρίς να θέλουμε να τους δώσουμε δικαιώματα», σχολίασε ο κ. Μαρκόπουλος.

«Εμείς καταθέσαμε μια τροπολογία με κάποια συγκεκριμένα σημεία: ότι παίρνουν μέρος όλοι οι ομογενείς, ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία εξυπηρετείται η βασική λογική να στέκεται η ομογένεια κοντά και τρίτον, με αυτόν τον τρόπο να ενώσουμε τους Έλληνες και όχι να τους χωρίσουμε σε κομματικά στρατόπεδα», είπε ο κ. Βίτσας.

Τέλος ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε: «μιλάμε για διευκόλυνση ψήφου και όχι παραχώρηση δικαιώματος ψήφου σε κάποιον που δεν το έχει. Φταίνε και οι ανεπάρκειες, η ελλιπής ενημέρωση των αποδήμων, τα εκλογικά κέντρα και να απογράφουν οι απόδημοι.



Πηγή