Οι εκλογές στην Ευρώπη το 2022

Οι κρίσιμες μάχες και οι πιθανές αλλαγές στην πρώτη γραμμή της ηγεσίας 

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Μία νέα χρονιά γεμάτη εκλογικές αναμετρήσεις που μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της Ευρώπης. Από τον επίδοξο ηγέτη της, Εμανουέλ Μακρόν, μέχρι τον ταραχοποιό στους κόλπους της, Βίκτορ Ορμπάν, είναι πολλοί οι αρχηγοί κρατών της που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ετυμηγορία της κάλπης, που φέτος φαίνεται να έχει τη δύναμη να αλλάξει τις υπάρχουσες ισορροπίες εντός της Ε.Ε.

Την έναρξη της ευρωπαϊκής εκλογικής χρονιάς κάνει, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του «Politico», η Πορτογαλία, στις 30 του μήνα, με τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό της μικρότερης χώρας της Ιβηρικής χερσονήσου, Αντόνιο Κόστα, να ελπίζει για την παραμονή του στην εξουσία μετά τις πρόωρες εκλογές που κηρύχθηκαν στον απόηχο της αποτυχίας της μειοψηφικής κυβέρνησής του να ψηφίσει προϋπολογισμό. Και ενώ το κόμμα του προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις από τους Σοσιαλδημοκράτες του ισχυρότερου αντιπάλου του, Ρούι Ρίο, το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσά τους κάνει τους αναλυτές να προβλέπουν τον σχηματισμό ευρύτερων συμμαχιών για την κατάκτηση της πλειοψηφίας των εδρών.

Στις σερβικές εκλογές, που θα ακολουθήσουν στις 3 Απριλίου, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς θα επιδιώξει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησής του βάζοντας τέλος στις φωνές που μιλούν για σοβαρή αποσάθρωση της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου, στη διάρκεια της 10ετούς εξουσίας του. Οι βουλευτικές εκλογές θα συμπέσουν με τις προεδρικές εκλογές της βαλκανικής χώρας. Το δίχως άλλο, η εκλογική αναμέτρηση που κλέβει την παράσταση φέτος στην Ευρώπη, είναι οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, που θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους, στις 10 και 24 Απριλίου, και στη συνέχεια οι κοινοβουλευτικές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 12 και 19 Ιουνίου.

Παρά τη δυναμική είσοδο του ακροδεξιού Ερίκ Ζεμούρ στην προεδρική αναμέτρηση, όλα δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο, και την ίδια ακριβώς τύχη θα έχει και η Μαρίν Λεπέν. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Μακρόν να μονομαχεί στον δεύτερο γύρο και να επικρατεί οριακά της Βαλερί Πεκρές, που εκπροσωπεί τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς, με την κοινοβουλευτική κούρσα να αποφασίζει με το αποτέλεσμά της αν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη. Κάποια στιγμή, τον ίδιο μήνα, ο ακροδεξιός λαϊκιστής Όρμπαν θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά συσπειρωμένους τους αντιπάλους του στην Ενωμένη Αντιπολίτευση, υπό τον Πέτερ Μάρκι-Ζάι, και αν χάσει, θα ανοίξει το δρόμο για μία νέα κυβέρνηση περισσότερο ευθυγραμμισμένη με την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Φέτος, θα διεξαχθούν, επίσης, κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία, εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Σουηδία, αλλά και τη Μάλτα, την Αυστρία, τη Λετονία και τη Βοσνία.   

vradini.gr


πηγή