Οι εορτές και τα γεγονότα που σημάδεψαν την 28 Σεπτεμβρίου
Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου.
Η Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του Οσίου Χαρίτωνος του Ομολογητή, του Προφήτη Βαρούχ του Δικαίου, του Οσίου Αυξεντίου Μοναχού που ασκήτευσε στην Κύπρο, την Εύρεση Ιερών Λειψάνων οσίου Νεοφύτου του εν Κύπρω Εγκλείστου,του Οσίου Ισαάκ του Σύρου, του Αγίου Ευσταθίου του Ρωμαίου, του Αγίου Αλεξάνδρου και των μαζί με αυτόν Τριάκοντα Μαρτύρων, των Οσίων Σπυρίδωνος και Νικοδήμου «των εν τω σπηλαίω», του Αγίου Βιασεσλάβυ Πρίγκηπα της Τσεχίας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Σεπτεμβρίου:
1066: ο Γουίλιαμ ο Κατακτητής εισβάλλει στη Βρετανία.
1197 : πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Ερρίκος Στ.
1448: ο Χριστιανός Α’ στέφεται βασιλιάς της Δανίας.
1542: ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος, Χουάν Ροντρίγκες Γκαμπρίλο φτάνει στο Σαν Ντιέγκο.
1823: σαν σήμερα ο Λέων ΙΒ εκλέγεται Πάπας
1824: γεννιέται ο Βρετανός κριτικός και ποιητής, Φράνσις Παλγκρέιβ.
1841: γεννιέται ο Γάλλος πολιτικός, Ζορζ Κλεμανσό, μετέπειτα Πρωθυπουργός της Γαλλίας.
1867: το Τορόντο γίνεται πρωτεύουσα του Καναδά
1875: πεθαίνει ο Ρώσος ποιητής Αλεξέι Τολστόι
1891: πεθαίνει ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος και ποιητής, Χέρμαν Μέλβιλ, συγγραφέας του κλασικού «Μόμπυ Ντικ».
1895: πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος χημικός, Λουί Παστέρ, που ανέπτυξε τη θεωρία των μικροβίων και εφευρέτη της παστερίωσης.
1916: σαν σήμερα εθνικός διχασμός προ των πυλών. Η Ελλάδα βρίσκεται με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις, η μία στη Θεσσαλονίκη υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και η άλλη στην Αθήνα υπό την επιρροή του βασιλιά Κωνσταντίνου. Αιτία, η διχογνωμία Βενιζέλου και Κωνσταντίνου για το αν η χώρα έπρεπε να συνταχθεί ή όχι με τις δυνάμεις της Αντάντ κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.
1922: ο Μουσολίνι πραγματοποιεί τη «μεγάλη πορεία» προς τη Ρώμη για την κατάληψη της εξουσίας.
1924: γεννιέται ο Ιταλός ηθοποιός, Μαρτσέλο Μαστρογιάννι.
1931: ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Αλέξανδρος Διομήδης υποβάλλει την παραίτησή του, μετά τη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για το χειρισμό του θέματος της «προστασίας της δραχμής».
1945: γεννιέται ο μεγάλος συνθέτης και στιχουργός Μανόλης Ρασούλης.
1949: στην Ελλάδα, απλουστεύεται η διαδικασία εγγραφής των γυναικών στους εκλογικούς καταλόγους, διότι δεν παρατηρείται προθυμία εγγραφής.
1974: σαν σήμερα καθιερώνεται με νόμο η δημοτική γλώσσα στα ελληνικά δημοτικά σχολεία.
1978: πεθαίνει ο πάπας Ιωάννης Παύλος Α.
1992: στο Νεπάλ, σκοτώνονται και τα 167 άτομα, που επέβαιναν σε αεροσκάφος των πακιστανικών αερογραμμών, το οποίο συνετρίβη κοντά στο Κατμαντού.
1994: το χειρότερο ναυάγιο στην Ευρώπη σημειώνεται στη Βαλτική Θάλασσα, όταν το πλοίο «Εστόνια» που εκτελεί τακτικό δρομολόγιο από το Ταλίν της Εσθονίας προς τη Στοκχόλμη βυθίζεται ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της Φινλανδίας. Πνίγηκαν 852 άτομα.
1996: οι Ταλιμπάν βασανίζουν απάνθρωπα και εκτελούν δια απαγχονισμού τον πρώην πρόεδρο του Αφγανιστάν Μοχάμαντ Νατζιμπουλάχ.
1997: με τιμές αρχηγού κράτους γίνεται δεκτός στη Θεσσαλονίκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
2000: ξεκινά ένας νέος κύκλος αίματος στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη με την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα
2000: ο Κώστας Κεντέρης γράφει ιστορία, καθώς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, με χρόνο 20.09 . Η Ελλάδα είχε να κερδίζει χρυσό μετάλλιο σε ανδρικό αγώνισμα στο στίβο από το 1912, όταν ο Κωστής Τσικλητήρας είχε πρωτεύσει στο μήκος άνευ φοράς.