Οι Ευρωπαίοι παραμένουν οι μεγαλύτεροι καταναλωτές αλκοόλ στον κόσμο


Οι Ευρωπαίοι είναι οι μεγαλύτεροι πότες στον κόσμο, με μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση 9,2 λίτρων αλκοόλ, δήλωσε σήμερα το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με βάση τα τελευταία στοιχεία για το 2019, ο Δρ Godin Galea, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη, δηλώνει ότι «η ευρωπαϊκή περιοχή εξακολουθεί να κατέχει το επαίσχυντο ρεκόρ της υψηλότερης παγκόσμιας κατανάλωσης αλκοόλ και των συναφών βλαβερών συνεπειών».

Ο ΠΟΥ σημειώνει: «Στις χώρες της ΕΕ δεν υπήρξε καμία σημαντική αλλαγή στην κατανάλωση αλκοόλ για περισσότερο από μια δεκαετία».

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΠΟΥ για την παγκόσμια κατανάλωση αλκοόλ, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, η μέση ετήσια κατανάλωση 7,5 λίτρων από τους κατοίκους της αμερικανικής ηπείρου είναι η δεύτερη υψηλότερη.

Αναλυτικότερα, οι άνδρες καταναλώνουν το περισσότερο αλκοόλ στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 14,9 λίτρα ετησίως, τέσσερις φορές περισσότερο από τις γυναίκες (4 λίτρα ετησίως).

Στην Ευρώπη, ένας στους δέκα ενήλικες (11%) πάσχει από κάποια διαταραχή που σχετίζεται με το αλκοόλ και σχεδόν ένας στους 20 ανθρώπους είναι εξαρτημένος από το αλκοόλ (5,9%), τονίζει ο ευρωπαϊκός κλάδος του ΠΟΥ, ο οποίος έχει 53 κράτη μέλη στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει: «Στην Ευρώπη, το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θανάτου, σκοτώνοντας περίπου 800.000 ανθρώπους κάθε χρόνο».

Το αλκοόλ προκαλει πολλές μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου, του διαβήτη και των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ασθένειες αυτές «ευθύνονται για το 90% του συνόλου των θανάτων στην περιοχή (όπως ορίζεται από τον ΠΟΥ) και για το 85% των ετών που οι ασθενείς αυτοί ζούσαν με αναπηρία».

Ο ΠΟΥ καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να «αυξήσουν τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά, να περιορίσουν το εμπόριο αλκοόλ παγκοσμίως και να μειώσουν τη διαθεσιμότητά του».

Για τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, το αλκοόλ σκοτώνει 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, αριθμός που παραμένει «απαράδεκτα υψηλός».

Πηγή: ΑΠΕ



Πηγή