Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας & Πολωνίας στην Ουάσιγκτον θα μεταφέρουν μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη


Σύμφωνα με το Politico, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας και Πολωνίας μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη.

Στις απειλές Τραμπ για προσάρτηση της Γροιλανδίας ήταν η σειρά του Βερολίνου να πάρει θέση.

«Η αρχή του απαραβίαστου των συνόρων ισχύει για κάθε χώρα, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται ανατολικά ή δυτικά από εμάς. Κάθε χώρα πρέπει να την τηρεί, ανεξάρτητα από το αν είναι μια μικρή χώρα ή ένα πολύ ισχυρό έθνος», ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Περισσότερο δηκτικός ήταν ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, τονίζοντας πως δεν τι ακριβώς επιδιώκει ο Τραμπ,  αλλά οι σύμμαχοι και οι συμμαχίες έχουν συσταθεί για να παραμείνουν έτσι, αλλιώς θα ήταν απλώς χαλαρές συμμαχίες και όχι σύμμαχοι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έσπευσε να κατευνάσει το τεταμένο κλίμα.

«Έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, όταν συνεργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους μας, χωρίς να λέμε ή να κάνουμε πράγματα που μπορεί να τους αποξενώσουν. Τούτου λεχθέντος, η ιδέα που εκφράστηκε για τη Γροιλανδία δεν είναι προφανώς καλή. Αλλά ίσως πιο σημαντικό, είναι προφανώς μια ιδέα που δεν πρόκειται να συμβεί», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Παρούσα δηλώνει η Μόσχα στην Αρκτική.

Την ίδια ώρα λάδι στη φωτιά ρίχνει δημοσίευμα των Financial Times για τον στενό σύμμαχο του Τραμπ, τον Ίλον Μασκ. Η εφημερίδα υποστηρίζει πως ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla αναζητεί τρόπο απομάκρυνσης του Κιρ Στάρμερ από την πρωθυπουργία στη Βρετανία πριν τις επόμενες εκλογές, υποστηρίζοντας κόμματα όπως το λαϊκιστικό Reform.

Πολλαπλά μέτωπα έχει ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ με τη συνέντευξη – «ποταμό» στο Μαρ α Λάγκο. Στην υπόσχεσή του να μετονομάσει σε Κόλπο της Αμερικής τον κόλπο του Μεξικού, η πρόεδρος της χώρας Κλαούντια Σέινμπαουμ κάνει τη δική της αντιπρόταση, παραδίδοντας μάθημα ιστορίας πλαισιωμένη από χάρτη του 17ου αιώνα.

«Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το όνομα Κόλπος του Μεξικού, αλλά στη συνέχεια, γιατί δεν το λέμε Μεξικανική Αμερική; Ακούγεται ωραίο, έτσι δεν είναι; Το σύνταγμα του Απατσινγκάν το ονόμαζε Μεξικανική Αμερική από το 1607. Οπότε, ας την ονομάσουμε Μεξικανική Αμερική. Ακούγεται ωραίο, έτσι δεν είναι;».

Χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει εάν θα παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τραμπ, η Τζόρτζια Μελόνι παίρνει αποστάσεις από τον Ίλον Μασκ αναφερόμενη σε ενδεχόμενη συμφωνία του ιταλικού δημοσίου με την εταιρία «SpaceX».

Όπως δήλωσε, δεν χρησιμοποιεί ιδιωτικές εταιρείες για να κάνει χάρες σε φίλους, το σημείο αναφοράς της είναι το εθνικό συμφέρον, ενώ υπογράμμισε ότι δεν συνομίλησε ποτέ με τον Μασκ για το συγκεκριμένο θέμα.



Πηγή