Οικονόμου: Μέσα στο επόμενο 10ήμερο έρχεται ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης για την ακρίβεια
«Σκεφτόμαστε να αξιοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο. Η ακρίβεια είναι πρωτόγνωρη, οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Ό,τι και να κάνει κανείς, έχει την αίσθηση, πολλοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα», αναφέρει ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό site newsbomb.gr.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πρωτόγνωρη κατάσταση και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των ανθρώπων διαθέτοντας πόρους αλλά η κοινωνία στενάζει γιατί οι αυξήσεις είναι υπέρογκες. «Πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ προσεκτικός, για το πώς αξιοποιεί τα φορολογικά εργαλεία διότι είναι εκείνα που φέρνουν τα έσοδα του Προϋπολογισμού, που στηρίζουν κοινωνικά αγαθά», συνέχισε ο κ. Οικονόμου και αναρωτήθηκε αν λείψουν πώς θα στηριχθούν τα κοινωνικά αγαθά. «Τι θα κάνεις; Θα βάλεις επιπλέον φόρους, θα δανειστείς; Δηλαδή, θα φορτώσεις το δημόσιο χρέος; Παρ’ όλα αυτά, οι συνθήκες είναι έκτακτες. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ανακοινώσουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης», συμπλήρωσε.
Επιπλέον είπε ότι το πακέτο θα περιλαμβάνει στοχευμένη στήριξη ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι κι έχουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία στο ν’ ανταποκριθούν. «Επαναλαμβάνω, όχι για να μηδενίσει, αλλά για να μετριάσει κάπως το αποτύπωμα των ανατιμήσεων. Ταυτόχρονα, όσο έχουμε αυτές τις πολύ υψηλές τιμές τριγύρω μας σε πράγματα που συνδέονται με όλες τις εκφάνσεις του οικονομικού μας βίου, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα. Θα τα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, όταν οριστικοποιηθεί το μέτρημα και ο σχεδιασμός», πρόσθεσε.
Παράλληλα δήλωσε ότι η κυβέρνηση σε κάθε φάση αυτής της κρίσης, αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τον κόσμο. Επ’ αυτού υπενθύμισε ότι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, εξαιτίας της επιδότησης από το Κράτος και τη Δ.Ε.Η. ήμασταν οι έβδομοι φθηνότεροι στην Ευρώπη στην τιμή χονδρεμπορικής.
«Αυτό δεν έγινε στην τύχη. Αναζητούμε περισσότερες δυνατότητες και από την Ευρώπη και από το εσωτερικό, για να σταθούμε όσο περισσότερο μπορούμε στο πλευρό των πολιτών. Όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν βοηθήσει με έναν τρόπο για να μην είναι η κατάσταση πολύ-πολύ χειρότερη», υπογράμμισε. Είπε επίσης ότι ο κόσμος πληρώνει λιγότερους φόρους και μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, ότι όποιος είναι μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, δεν πληρώνει εισφορά αλληλεγγύης και ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν τα τελευταία δύο χρόνια δουλειά. «Οι πιο αδύναμοι είχαν ενισχύσεις και το Δεκέμβρη. Η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που έχει ακίνητη περιουσία μεσοσταθμικά πληρώνει 34% λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2018. Δεν υπάρχει κατηγορία στην ελληνική κοινωνία που να μην έχει βελτιωθεί το εισόδημά της τα τελευταία δύο χρόνια σε σχέση με αυτό που ήταν πριν», σημείωσε τονίζοντας ότι αυτό δεν αρκεί για να είναι θωρακισμένα και ανθεκτικά τα νοικοκυριά απέναντι σε αυτό που ζούμε. «Η Κυβέρνηση έκανε -και θα εξακολουθεί να κάνει- ό,τι μπορεί για να μετριάσουμε όσο μπορούμε τις καταιγιστικές συνέπειες του πολέμου. Κάθε μέτρο που θα είναι σε μια εργαλειοθήκη, που θα προταθεί, θα συσταθεί ή θα αποφασισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προφανώς και η Κυβέρνηση θα κοιτάξει να δει, πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε και να το ενσωματώσουμε», συμπλήρωσε ενώ είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε έκτακτα μέτρα από το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών καθώς «όσο συνεχίζεται αυτό το ράλι και δεν μπαίνει ένα πλαφόν στην χονδρική τιμή πώλησης, θα είναι σα να κυνηγάμε την ουρά μας».
Ο κ. Οικονόμου δήλωσε επίσης ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό ισχύει και τόνισε την ανάγκη συγκροτημένου σχεδίου και τήρησης οδικού χάρτη συνεννόησης με τις επιχειρήσεις ώστε να έχει εφαρμογή ο κατώτατος μισθός και να μη σημαίνει συρρίκνωση των θέσεων εργασίας. «Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλά και αυτό είναι ένα ακόμη βάρος, που δυσκολεύει την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Γίνονται επενδύσεις, βρίσκει κόσμος δουλειές, υπάρχουν περισσότερες καλές δουλειές από αυτές που υπήρχαν στο παρελθόν. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει το γεγονός ότι γενικά έχουμε χαμηλούς μισθούς σε ένα υψηλό κόστος ζωής, που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση της συγκυρίας στη στιγμή που βρισκόμαστε τώρα. Με λελογισμένες πολιτικές, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες των πολιτών, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ως Κυβέρνηση μια σειρά πραγμάτων, που σε τόσο πυκνό πολιτικό χρόνο, δεν έχουν τύχει σε άλλη Κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως πέρα από τις διαφωνίες μας με την Τουρκία πρέπει να συνομιλούμε. «Έχουμε αποδείξει, με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, τα δύο τελευταία χρόνια πώς έχει ενισχυθεί το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό αποτύπωμα της χώρας. Η ταύτιση της χώρας με τους συμμάχους και με τους εταίρους της στην αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκτός από το ηθικά επιβεβλημένο, είναι και το εθνικά ωφέλιμο», υπογράμμισε ενώ για τη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας την Κυριακή δήλωσε πως ρεαλιστικά οι προσδοκίες είναι μετρημένες, λελογισμένες. «Δεν πηγαίνουμε με αυταπάτες στο ραντεβού αυτό. Ούτε διαγράφουμε όλα όσα ξέρουμε, από τον τρόπο με τον οποίο στέκεται η τουρκική πλευρά και έχουμε δει και πρόσφατα. Από την άλλη πλευρά, όπως το είπε και ο Πρωθυπουργός, όσο κλειστή είναι η πόρτα μας στις οποιεσδήποτε απειλές, τόσο πρέπει να παραμένει πάντοτε ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου», συμπλήρωσε. Επιπλέον ανέφερε παρά τις διαφορές μας με την Τουρκία, οι δύο χώρες έχουμε κοινές προκλήσεις και είναι προς το συμφέρον τους να μην υπάρξει περαιτέρω γεωπολιτική, ανακατωσούρα, στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση θα έχει «αποτύπωμα» και στις δύο χώρες. Συνέπειες στον τουρισμό ενδεχομένως θα έχουν και οι δύο χώρες. Δεν μπορεί η Τουρκία να κάνει περίεργες σκέψεις πια, μετά από αυτή την ομόθυμη καταδίκη του συνόλου του δυτικού κόσμου στη ρωσική εισβολή και τις βαριές κυρώσεις. Μαζί με μια αξιοπρεπή και σοβαρή στάση που πρέπει να κρατάς σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Δίκαιο, μαζί με τη διπλωματία και την οικοδόμηση ισχυρών ή την ισχυροποίηση παραδοσιακών σχέσεων με μεγάλες δυνάμεις -πράγματα που έχει κάνει η χώρα μας τα δύο τελευταία χρόνια- οφείλεις να κοιτάς πώς θα ενισχύσεις και την αποτρεπτική σου δύναμη στο πεδίο. Παρακολουθούμε με αυτοπεποίθηση, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα αυτά που συμβαίνουν στη γειτονιά μας, αλλά πρέπει και μόνος σου να έχεις τη δυνατότητα να υπερασπίσεις και να θωρακίσεις τα κυριαρχικά σου δικαιώματα. Και αυτό αποτελεί μια συνειδητή πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης. Αναφέρομαι στην πολύ μεγάλη αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας στο επίπεδο της άμυνας συν όλα τα υπόλοιπα που απορρέουν από τις μεγάλες Συμφωνίες που έχουμε κάνει. Η χώρα πηγαίνει στη συνομιλία αυτή με αυτοπεποίθηση που απορρέει από το γεγονός ότι οι απόψεις μας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο», τόνισε.
Σε ότι αφορά την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία ανέφερε ότι η χώρα δεν είχε οποιοδήποτε περιθώριο να αντιμετωπίσει με αστερίσκους και υποσημειώσεις την κρίση αυτή. «Ήταν μία επιλογή στην κατεύθυνση της απόλυτης στήριξης και ταύτισης με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν στείλαμε στην Ουκρανία επιθετικά όπλα ή πυραύλους που θα πλήξουν στόχους μέσα στη Ρωσία. Στείλαμε υλικό για να υπερασπιστούν τις πόλεις μαζί με φαρμακευτικό υλικό. Η πολύ καθαρή θέση της χώρας, σε αυτή τη συγκεκριμένη κρίση, είναι κάτι που θα είναι επ’ ωφελεία των εθνικών συμφερόντων. Προσφέρουμε μία καθολική και καθαρή στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι δικαιούμαστε, όποτε τη χρειαστούμε, να αναζητήσουμε αντίστοιχη στήριξη. Η Ιστορία δεν γράφεται μετά. Πάντοτε έχεις πολύ μεγαλύτερο κέρδος και όφελος αν είσαι απολύτως καθαρός και ακολουθείς μια στρατηγική σε όλη της την έκφανση», υπογράμμισε.
Τέλος δήλωσε ότι είναι εκτός της ατζέντας της κυβέρνησης η οποιαδήποτε σκέψη για εκλογές, νόμους, αλλαγές. «Οι εκλογές θα γίνουν και θα κερδηθούν με τους εκλογικούς νόμους όπως είναι», ανέφερε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ