Όλα όσα δε γνωρίζετε για το δίσεκτο 2020
Κάθε 4 χρόνια ο χρόνος έχει 366 μέρες αντί για 365 και αυτό το έτος, όπως είναι και το 2020, ονομάζεται δίσεκτο. Πολλά έχουν ειπωθεί για αυτό το έτος που επαναλαμβάνεται κάθε 4 χρόνια και πολύς κόσμος πιστεύει ότι αυτός ο χρόνος είναι πάντα κακή τύχη για αυτούς που θέλουν να παντρευτούν.
Κι όμως, υπάρχουν μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν στο δίσεκτο έτος.
Οι Αιγύπτιοι ήταν οι πρώτοι που κατάλαβαν πως το ηλιακό έτος δεν ταίριαζε με το ημερολογιακό έτος που έφτιαξαν οι άνθρωποι. Αυτό συμβαίνει επειδή η Γη γυρίζει γύρω από τον Ήλιο σε 365 μέρες, 5 ώρες, 48 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Για αυτό το λόγο έχει προστεθεί η έξτρα μέρα στο ημερολόγιό μας καθώς ανά 4 χρόνια συμπληρώνεται η μέρα καθυστέρησης.
Στην Αμερική το δίσεκτο έτος αποκαλείται leap year γιατί ενώ κανονικά κάθε χρόνο οι ημερομηνίες μετακινούνται κατά μια μέρα, στο δίσεκτο έτος μετακινούνται 2 μέρες.
Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που αποφάσισαν να μπαίνει έξτρα μέρα κάθε δίσεκτο έτος στις 29 Φεβρουαρίου. Τον 16ο αιώνα αποφασίστηκε πως το δίσεκτο έτος θα πρέπει να υπολογίζεται τα ζυγά έτη που διαιρούνται με το 4 (2012, 2016, 2020 κλπ).
Ένας άλλος κανόνας ήταν πως κανένα έτος που διαιρούνταν με το 100 δεν θα έπρεπε να υπολογίζεται ως δίσεκτο εκτός και αν διαιρούνταν ταυτόχρονα και με το 400. Αυτός είναι ο λόγος που το 1900 δεν μέτρησε ως δίσεκτο έτος ενώ το 2000 μέτρησε κανονικά ως δίσεκτο.
Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το γεγονός ότι σύμφωνα με τους αστρολόγους όσοι έχουν γεννηθεί στις 29 Φεβρουαρίου έχουν μοναδικά ταλέντα και πολύ ιδιαίτερες προσωπικότητες. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι πως γιορτάζουν τα γενέθλιά τους κάθε 4 χρόνια, αν και οι περισσότεροι επιλέγουν να γιορτάζουν στις 28 Φεβρουαρίου σταθερά κάθε χρόνο, πλην των δίσεκτων.
Μερικά ακόμα περίεργα γεγονότα!
Τίποτα το πολύ σημαντικό δεν έχει συμβεί πουθενά στον κόσμο στις 29 Φεβρουαρίου.
Στην Ελλάδα θεωρείται κακή τύχη ο γάμος εκείνη την ημέρα ενώ στην Ιρλανδία οι γυναίκες μπορούν να κάνουν πρόταση γάμου στους άντρες μόνο εκείνη την ημέρα του έτους.
Ένας σκοτσέζικος νόμος του 1288 έλεγε πως οι ανύπαντρες γυναίκες μπορούσαν να κάνουν πρόταση γάμου στον καλό τους στις 29 Φεβρουαρίου και αν εκείνος αρνούνταν θα έπρεπε να πληρώσει ως πρόστιμο…ένα φιλί, ένα μεταξωτό φόρεμα ή ένα ζευγάρι γάντια!
Οι Κινέζοι θεωρούν πολύ άτυχο αυτό το μήνα και αποφεύγουν να παντρεύονται το δίσεκτο έτος ενώ δεν θεωρούν τυχερά τα μωρά που γεννιούνται στις 29 Φεβρουαρίου.
Οι προεδρικές εκλογές στην Αμερική και οι Ολυμπιακοί αγώνες πέφτουν πάντα σε δίσεκτο έτος.