Ολυμπιακοί Αγώνες: Επηρεάζουν τον τρόπο που τρώμε


Μερικές μόνο ώρες μας χωρίζουν από την έναρξη της μεγαλύτερης γιορτής του αθλητισμού. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα φιλοξενηθούν στην Πόλη του Φωτός, το Παρίσι, και εμείς αναμένουμε αγωνιωδώς την έναρξη τους. Περιμένουμε να δούμε τους αθλητές να ξεπερνούν τον εαυτό τους αλλά και όσα πιστεύαμε ότι μπορεί να επιτύχει το ανθρώπινο σώμα.

Οι προσπάθειες των αθλητών μας γεμίζουν έμπνευση και θέληση να ξεπεράσουμε εμείς τα δικά μας όρια, για αυτό και μόλις κλείνουμε την τηλεόραση τρέχουμε στο γυμναστήριο. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις όμως, μετά από το γυμναστήριο; Ένα μπάνιο; Ενυδατώνεσαι για να αναπληρώσεις τα υγρά που έχασες; Ή μήπως τρέχεις να φας κάτι; Αν ανήκεις στην τελευταία κατηγορία δεν είσαι μόνος. Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει την άσκηση με την αυξημένη κατανάλωση τροφής, είτε γιατί τα άτομα αναπληρώνουν την ενέργεια που έχασαν, είτε γιατί επαινούν τον εαυτό τους για τη δύσκολη προπόνηση που έβγαλαν εις πέρας.

Έτσι λοιπόν μετά το γυμναστήριο ετοιμάζεις ένα γρήγορο γεύμα και κάθεσαι και πάλι αναπαυτικά στον καναπέ για να παρακολουθήσεις τα αγαπημένα σου αγωνίσματα.

Η συνήθεια αυτή έκανε τους ερευνητές να αναρωτηθούν αλλά και να μελετήσουν αν η θέαση των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και των αγωνισμάτων γενικότερα μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής.

Με ποιο τρόπο οι Ολυμπιακοί Αγώνες επηρεάζουν τη διατροφή μας

Για να δώσουν απάντηση σε αυτό το ερώτημα οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια έρευνα στο εργαστήριο του Grenoble Ecole de Management. Για την μελέτη τους συγκέντρωσαν 112 φοιτητές οι οποίοι θα έβλεπαν κάποιο βίντεο ενώ παράλληλα τους δόθηκαν και μερικά γλυκά. Οι μισοί από αυτούς παρακολούθησαν βίντεο με αγωνίσματα ενώ οι άλλοι μισοί κάποιο βίντεο χωρίς καμία φυσική δραστηριότητα.

Οι φοιτητές που έβλεπαν τα βίντεο με τα αγωνίσματα έφαγαν περισσότερα γλυκά από τους άλλους, με τους άνδρες να καταναλώνουν περισσότερα γλυκά από τις γυναίκες.

Στην συνέχεια οι ερευνητές, πραγματοποίησαν την ίδια έρευνα αλλά μόνο με τις γυναίκες οι οποίες παρακολούθησαν βίντεο με πιο εύκολα αγωνίσματα, όπως ένα χαλαρό τρέξιμο, ή με αγωνίσματα τα οποία είναι πιο απαιτητικά, όπως το άλμα εις μήκος, το ράγκμπι, η ενόργανη. Οι φοιτήτριες που παρακολούθησαν τα εύκολα αγωνίσματα κατανάλωσαν περισσότερα γλυκά από τις άλλες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απλή παρακολούθηση αθλημάτων μπορεί να οδηγήσει σε μια αίσθηση εικονικής εκπλήρωσης των στόχων άσκησης. Όταν οι άνθρωποι μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους να κάνει τη δραστηριότητα που παρακολουθούν, αισθάνονται σαν να έχουν ήδη γυμναστεί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο επιεικείς διατροφικές επιλογές. Το γεγονός ότι όταν παρακολουθούσαν ένα πιο εύκολο άθλημα κατανάλωναν περισσότερο φαγητό οφείλεται στο ότι μπορούν να οραματιστούν τον εαυτό τους να ασκείται με μεγαλύτερη ευκολία.

Παράλληλα όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν πετυχαίνουν έναν στόχο, τότε μπορεί να εντείνουν τις προσπάθειές τους, αλλά όταν βλέπουν πρόοδο, τείνουν να χαλαρώνουν. Όταν για παράδειγμα ένα άτομο έχει ως στόχο να διατηρήσει τη φυσική του κατάσταση, αφού ολοκληρώσει μια επιτυχημένη προπόνηση, τότε μπορεί να “χαλαρώσει” και να δώσει περισσότερο φαγητό στον εαυτό του ως έπαινο. Μερικές έρευνες υποδεικνύουν ότι όταν ένα άτομο πετυχαίνει έναν στόχο του, όπως να πάνε στο γυμναστήριο 5 φορές την εβδομάδα, αισθάνονται ότι πέτυχαν και τους αξίζει ένα διάλειμμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την κατανάλωση περισσότερου φαγητού.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες ήταν λιγότερο επιρρεπής στην κατανάλωση γλυκών οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι γενικά πιο “ανήσυχες” για την εικόνα του σώματος τους, όπως έχουν δείξει και έρευνες, και έτσι είναι πιο προσεκτικές όσον αφορά τη διατροφή τους.

Τι μπορείς να κάνεις;

Τώρα που γνωρίζεις όλες τις χρήσιμες πληροφορίες, μπορείς να εντάξεις την διαισθητική διατροφή στη ζωή σου, ειδικά, όταν στην τηλεόραση παίζουν οι Ολυπμιακοί Αγώνες, ή οποιοδήποτε άλλο αθλητικό πρόγραμμα. Να μάθεις να ακούς το σώμα σου και τις ανάγκες του. Να τρως όταν πεινάς και να σταματάς όταν αισθάνεσαι πλήρης.

Επίσης να θυμάσαι πως η επίτευξη των στόχων σου χρειάζεται προσπάθεια και ενώ φυσικά τα διαλείμματα είναι απαραίτητα για την ψυχική και σωματική σου υγεία, είναι επίσης σημαντικό να μένεις πιστή στο πρόγραμμα σου.



Πηγή