«Ομάδα Χόρχε»: Οι παρακολουθήσεις, η χειραγώγηση εκλογών και τα γραφεία στην Αθήνα
Μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica το 2017, τις αποκαλύψεις για το Predator ακόμη και στην χώρα μας, ο Guardian αλλά και άλλοι μεγάλοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί του πλανήτη φέρνουν στο φως ακόμη μία ομάδα με παράνομη δράση στο διαδίκτυο που περιλαμβάνει από ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, κυβερνοεπιθέσεις, πόλεμο λάσπης και δυσφήμισης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και εμπλοκή σε εκλογές σε 30 διαφορετικές χώρες.
Μέσα από το έργο της ομάδας που ερευνητικών δημοσιογράφων που αποτελείται από δημοσιογράφους μεταξύ άλλων του Guardian, της El Pais, Le Monde και του Der Spiegel αποκαλύπτεται πως για ακόμη μία φορά ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Ισραήλ έχει αναπτύξει εξαιρετικά περίπλοκη και έντονη δραστηριότητα σε αυτό που κωδικοποιημένα ονομάζεται blackop (μαύρες επιχειρήσεις) και όπου επί της ουσίας αφορά παράνομες δραστηριότητες παρακολούθησης και παρεμβολής τόσο κατά φυσικών προσώπων όσο και κατά κυβερνήσεων.
Τρεις δημοσιογράφοι προσέγγισαν την «ομάδα Χόρχε» όπως είναι το κωδικό όνομα της εταιρείας με έδρα μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από το Ισραήλ και έπεισαν τον «εγκέφαλο» της επιχείρησης πως εκπροσωπούν την Κυβέρνηση μίας Αφρικανικής χώρας που θέλει να «καθυστερήσει» τις επερχόμενες εκλογές. Μέσα από μία σειρά διαδικτυακών συναντήσεων αλλά και μίας φυσικής στα γραφεία της εταιρείας, οι δημοσιογράφοι κατάφεραν χρησιμοποιώντας συμβατικά μέσα να εξασφαλίσουν οπτικοακουστικό υλικό που ξεπερνά τις 6 ώρες.
Σε αυτό το υλικό ο άνθρωπος με το κωδικό όνομα «Χόρχε» αποκαλύπτει τους τρόπους και τις σκοτεινές «υπηρεσίες» που η εταιρεία του πουλά σε ενδιαφερόμενους έναντι εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων ή και εκατομμυρίων. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις ο «Χόρχε» ονομάζεται Tal Hanan, είναι 50 ετών και υπήρξε για μεγάλο διάστημα μέλος των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ πριν αποφασίσει να «βγει» στον ιδιωτικό στίβο.
Η εταιρεία του Tal Hanan αριθμεί χιλιάδες συνεργάτες και ο ίδιος εμφανίζεται να λέει πως επίσημα η εταιρεία του έχει γραφεία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Αθήνα…
Τονίζει επίσης με στόμφο, πως έχει καταφέρει μέσα στα χρόνια που δραστηριοποιείται σε αυτές τις υπηρεσίες να επηρεάσει εκλογικά αποτελέσματα σε περισσότερες από 30 διαφορετικές χώρες οι περισσότερες στην Αφρική.
Εκτός των στατιστικών ο Tal Hanan προχωρά και σε επίδειξη της «κατασκοπευτικής του πραμάτιας» δείχνοντας στους «ενδιαφερόμενους» με ποιον τρόπο κινητοποιεί τον «στρατό» από 30.000 ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επιτύχει τον στόχο του.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο «Χόρχε» σημειώνει στα αποδεικτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η δημοσιογραφική ομάδα πως όλα τα προφίλ που έχει στην διάθεσή του διαθέτουν από φωτογραφία μέχρι και κανονικούς λογαριασμούς σε πλατφόρμες όπως το Paypal κάτι που στην ουσία «τυφλώνει» τον οποιονδήποτε αλγόριθμο προστασίας.
Αναφορικά με τις «ταρίφες» αυτές σύμφωνα με τον Χόρχε ποικίλουν ανάλογα με την ζητούμενη υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος εμφανίζεται να λέει πως για παρεμβολή σε εκλογική διαδικασία τα 15 εκατομμύρια δολάρια είναι μία μέση (!) τιμή.
Οι δημοσιογράφοι πάντως ανακάλυψαν πως επί της ουσίας αυτά τα ποσά παρά είναι φουσκωμένα και πως η εταιρεία δεν έχει λάβει πληρωμή μεγαλύτερη από τις 600.000 δολάρια.
Η εταιρεία του «Χόρχε» φαίνεται πως έχει συμπράξει στο παρελθόν με αντίστοιχες εταιρείες και στο εξωτερικό. Μπορεί να μην είχε άμεση εμπλοκή στο σκάνδαλο της Cambridge analytica και τις αμερικανικές εκλογές του 2016 αλλά μαζί με την βρετανική εταιρεία είχαν «τρέξει» καμπάνιες σε εκλογές κυρίως στην Αφρική.
Οι νέες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις από την μία φαίνεται να φέρνουν σε δύσκολη θέση το Ισραήλ το οποίο για ακόμη μία φορά έστω και μέσω ιδιωτών εμφανίζεται ως χώρα εξαγωγής λογισμικών και τεχνογνωσίας κατασκοπίας και από την άλλη δημιουργεί σαφή ερωτηματικά για τα σημαντικά κενά ασφαλείας που υπάρχουν σήμερα τόσο σε κυβερνητικές όσο και σε άλλες ευαίσθητες υποδομές.