Ομόφυλα ζευγάρια: Συνεχίζεται ο εσωκομματικός διάλογος στη ΝΔ – Αναταράξεις και στον ΣΥΡΙΖΑ
«Μύλος» η ΝΔ
Στην σκιά της μετωπικής σύγκρουσης με τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζεται ο εσωκομματικός διάλογος στη ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
«Μια ωραία ανθρώπινη συζήτηση θα κάνουμε για δόκιμες ανησυχίες των βουλευτών μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αδιαμφισβήτητος πρόεδρος της ΝΔ. Όταν έχεις αδιαμφισβήτητο πρόεδρο πως θα έχεις εσωκομματικό πρόβλημα. Δεν υπάρχει κανένα εσωκομματικό πρόβλημα», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Ό,τι κάνουμε για όλα τα νομοσχέδια κάνουμε γι’ αυτό και για τα επόμενα», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση τι πρόκειται να κάνει γιατί το κάνει η κυβέρνηση και τι δεν θα κάνει η κυβέρνηση και αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν», υπογράμμισε ο γραμματέας ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.
«Έχω μια κατασταλαγμένη ξεκάθαρη άποψη και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή.
H ενημέρωση της Δευτέρας ολοκληρώθηκε χωρίς εκπλήξεις με τους υπόλοιπους βουλευτές να παίρνουνε σήμερα το κατώφλι της Πειραιώς.
«Θα πάω θα τοποθετηθώ και θα κάνω και τη συζήτηση. Διαφωνώ με τον γάμο γιατί είναι παρέμβαση στο οικογενειακό δίκαιο», σχολίασε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο MEGA.
Η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου που απάντησε στον Αντώνη Σαμαρά για το σχόλιό του, ότι «δεν μπορεί να καλούμε τους πολίτες να ψηφίζουν και τους βουλευτές να απέχουν», προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού.
«Η αποχή είναι κοινοβουλευτική στάση. Ο κ. Σαμαράς το γνωρίζει ως πέραν από πρώην πρωθυπουργός, έμπειρος κοινοβουλευτικός. Ο ίδιος στην ψηφοφορία για το σύμφωνο συμβίωσης ούτως ή άλλως είχε επιλέξει την αποχή», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης.
«Ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την αποχή. Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το ‘ζήτημα συνείδησης’ που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι ο Αντώνης Σαμαράς», υπογράμμισαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.
Αναταράξεις και διαβουλεύσεις
Οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, με την Κουμουνδούρου να επιμένει ότι η ΚΟ θα είναι συμπαγής στην ψήφιση του νομοσχεδίου.
«Στα ζητήματα ατομικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων πάντα στηρίζουμε πάντα υπερψηφίζουμε», τόνισε ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Την ίδια ώρα, τη διαφωνία της με χειρισμούς της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει η Νίνα Κασιμάτη, η οποία με επιστολή της στο προεδρείο της βουλής ζήτησε μην προστίθεται η υπογραφή σε προτάσεις νομού χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με την ΚΟ και έγκριση του κειμένου. Η Νίνα Κασιμάτη διαφώνησε επίσης με την εξουσιοδότηση που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης στον Σωκράτη Φάμελλο, να κατατεθεί εκ μέρους της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση νόμου με σκοπό τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας, χωρίς ωστόσο να τοποθετείται για την ουσία.
Η κ. Κασιμάτη φέρεται να διαφωνεί και ως προς τον κοινοβουλευτικό τύπο και ως προς την χρονική συγκυρία της πρωτοβουλίας σε σχέση δηλαδή με συρρέουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ενώ συμπληρώνει πως θα επανέλθει σε νέα επιστολή.
Επί της Αρχής θετικός για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν δικαιωματιστές αλά καρτ.
«Επί την αρχής είμαστε θετικοί. Μπορώ να πω ότι θα ψηφίσω έναν νόμο που δεν έχει ακόμα κατατεθεί; Πιθανόν και κάποιοι να μην το ψηφίσουν. Έχει ξαναϋπάρξει πρωθυπουργός που το παίζει μεταρρυθμιστής φέρνει έναν νόμο και λέει στους βουλευτές και στους υπουργούς ακόμη να φύγετε από τη Βουλή; Αυτό το θεωρώ νέο κοινοβουλευτικό ήθος», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει θέσει ως στόχο το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τέλος Φεβρουαρίου.