Ορθολογική διαχείριση παρορμητικού παιδιού





Μεγάλη μερίδα παιδιών λειτουργούν τελείως αυθόρμητα, έως παρορμητικά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τα παιδιά λειτουργούν παρορμητικά, όχι επειδή δε θέλουν το καλύτερο για εκείνα, απλά δεν έχουν την ωριμότητα και το καθαρό μυαλό σε ορισμένες περιπτώσεις να σταθμίσουν όλα τα δεδομένα προτού πράξουν το οτιδήποτε.

Επίσης, δεν έχουν τη δυνατότητα να προβλέψουν εκ προοιμίου τις συνέπειες των πράξεών τους, ώστε να προφυλάξουν τον εαυτό τους από τα χειρότερα. Πάλι κάτι απόλυτα λογικό με βάση το αναπτυξιακό στάδιο που διανύουν, οπότε είναι φανερό ότι χρειάζονται τη βοήθειά σας όπου είναι εφικτό.

Εξηγήστε του με λίγα, απλά και κατανοητά λόγια τι περιμένατε από εκείνο ή τι έπρεπε να πράξει για να πετύχει το στόχο του. Το να κάνετε ενδελεχή ανάλυση, μπορεί να μπερδέψει και να αποπροσανατολίσει το παιδί.

Σε κάθε περίπτωση, μην κατακρίνετε το παιδί όταν φέρεται παρορμητικά και μην του «κρεμάσετε» ταμπέλες. Προφανώς και είσαστε αντίθετοι με τέτοιες αντιδράσεις του μικρού σας, όμως το ζητούμενο είναι να το βοηθήσετε και όχι να γίνετε κριτές.

Από την άλλη, μην παραλείψετε να το επιβραβεύετε όταν διαπιστώσετε ότι δείχνει ή έστω προσπαθεί να δείξει σημάδια προόδου, προκειμένου να συνεχίσει σε αυτή τη λογική.

Πηγή: mother.gr

 





Πηγή