Όταν η σχέση κάνει κακό στην υγεία
Έρευνα δείχνει ότι οι δυνατές σχέσεις προλαμβάνουν τις ασθένειες, μας κάνουν να υιοθετούμε πιο υγιεινές συνήθειες και μας χαρίζουν μακροζωία. Αντιθέτως, οι προβληματικές σχέσεις τείνουν να αυξάνουν το άγχος και να αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας. Είτε είστε παντρεμένοι, είτε σε πιο χαλαρή σχέση, πώς μπορεί να επηρεαστεί το σώμα και το πνεύμα μας;
Παχαίνουμε. Είναι κοινή πεποίθηση ότι τα ζευγάρια ‘αφήνονται’ όταν είναι μαζί γιατί περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι, ο ερωτισμός χάνεται σιγά σιγά και επιλέγουν το φαγητό. Από την άλλη, τα πράγματα δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Ένα χαρούμενο ζευγάρι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για τη βελτίωση της υγείας των μελών του. Η έλλειψη ικανοποίησης σε μία σχέση μπορεί να οδηγήσει σε παθητικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το φαγητό αλλά και σε διαταραχές ύπνου.
Επίπεδα άγχους. Η συχνή σωματική οικειότητα μειώνει το άγχος και ενισχύει την καλή διάθεση. Οι άνθρωποι που κάνουν συχνά σεξ νιώθουν γενικά μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή τους συνολικά.
Προβλήματα ύπνου. Όταν κοιμόμαστε δίπλα σε κάποιον που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε, χαλαρώνουμε και κοιμόμαστε πολύ πιο εύκολα. Αν ο ένας πάσχει από αϋπνίες, είναι πιθανό να επηρεάζεται και το ταίρι του.
Κατάθλιψη. Οι κακές σχέσεις αυξάνουν το ρίσκο κλινικής κατάθλιψης με τις γυναίκες να έχουν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, όταν οι σύζυγοί τους τις απατούν ή όταν ο γάμος είναι υπό διάλυση.
Υψηλή πίεση. Η διατροφή, η σωματική άσκηση και τα επίπεδα στρες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πίεση. Το ίδιο όμως συμβαίνει και με τη σχέση μας. Σε παλαιότερη έρευνα, ανακαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν σε ευτυχισμένους γάμους είχαν χαμηλότερη πίεση από τους άγαμους. Εκείνοι όμως που βρίσκονταν σε δυστυχισμένους γάμους, είχαν υψηλότερη πίεση σε σχέση με τους ανύπαντρους.