Όταν το παιδί μεγαλώνει με τον ένα γονιό
-Αυτή η κατάσταση δεν είμαι μόνο δύσκολη για το παιδί, αλλά πρώτα απ’όλα για εσάς που έχετε επιφορτιστεί μόνη σας την ανατροφή του παιδιού. Εκ των πραγμάτων δεν έχετε βοήθεια από το σύντροφό σας, οπότε είναι δύσκολη ακόμα και η συναισθηματική διαχείριση.
-Από εκεί και πέρα, μη διστάζετε να ζητάτε βοήθεια από τους γονείς σας όταν το κρίνετε απαραίτητο. Δεν είναι δυνατόν να τα προλαβαίνετε όλα, ιδιαίτερα αν είσαστε και εργαζόμενη μανούλα!
-Η ευθύνη να γίνουν όλα σωστά βαρύνει αποκλειστικά εσάς και δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο λάθους, αφού ουσιαστικά η προσωπικότητα του παιδιού σας θα δομηθεί με βάση τη δική σας στάση στην όλη εξελικτική διαδικασία.
-Όσο και να σας πληγώνει η απουσία του συντρόφου σας, μην αποφεύγετε να αναφέρεστε σε εκείνον, αφού σε κάθε περίπτωση παραμένει ο πατέρας του παιδιού σας. Είναι σημαντικό για την ψυχοσύνθεση του μικρού σας να εισπράττει εκτίμηση στο πρόσωπο του μπαμπά του-και τούμπαλιν βεβαίως!
-Προσέξτε να μην παραμελείτε το παιδί σας είτε συναισθηματικά, είτε από άποψη χρόνου που του αφιερώνετε. Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη να μεγαλώνουν με τους γονείς τους παρόντες, πόσο μάλλον όταν ο ένας από τους δύο δεν έχει σταθερή παρουσία στη ζωή του.
-Αν διαπιστώσετε ότι υπάρχουν καταστάσεις ή περίοδοι που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε με επιτυχία το ψυχολογικό βάρος ή νιώθετε ενοχικό σύνδρομο επειδή το παιδί σας δε μεγαλώνει και με τους δυο γονείς του, ίσως θα πρέπει να μιλήσετε με ειδικό.