Ουκρανία: Η ΕΕ ζητά εφαρμογή της συμφωνίας για τα σιτηρά

Την ώρα που ο πλανήτης καταδικάζει τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό μόλις μια ημέρα αφότου υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία για την άρση του αποκλεισμού των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας για να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε πως ο πόλεμος του Κρεμλίνου έχει δραματικό αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Μιλώντας στη Σύνοδο Πρώτων Κυριών και Πρώτων Κυρίων με θέμα την Ουκρανία, η οποία οργανώνεται από την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα, ο Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε την συμφωνία της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε να ξεμπλοκαριστούν οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα και καλόπιστα.

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Οδησσό σημειώνοντας ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται μπλοκαρισμένοι σε κοντέινερ και πλοία εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και εξαιτίας των ρωσικών αρμάτων μάχης, των βομβών και των ναρκών.


πηγή