Ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ: Η Ρωσία άνοιξε 400 καταφύγια για χιλιάδες πολίτες που απομακρύνθηκαν – Μαίνονται οι μάχες (vid)

Η Ρωσία άνοιξε 400 προσωρινά καταφύγια για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους που εκκένωσαν την εμπόλεμη ζώνη σε ρωσικό έδαφος, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει την αντεπίθεσή της.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC, oι ρωσικές αρχές συνεχίζουν να πραγματοποιούν εκκενώσεις στην περιοχή του Κουρσκ και γύρω από αυτήν.

Το πρωί της Τρίτης, οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν για πρώτη φορά την περιοχή Μπολσεσολντάσκι, καθώς ο επικεφαλής της περιφέρειας, Βλαντίμιρ Ζάιτσεφ, τόνισε ότι όλοι έφυγαν με δική τους πρωτοβουλία και ότι μέχρι τη Δευτέρα δεν είχε υπάρξει κανένα αίτημα εκκένωσης στην περιοχή του.

Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την κοντινή περιοχή Μπελόφσκι τη Δευτέρα, καθώς ο επικεφαλής της περιοχής, Νικολάι Βολομπούγιεφ, διεύρυνε τις προσπάθειες εκκένωσης, περιγράφοντας την κατάσταση ως «πολύ σοβαρή».

Περισσότεροι από 120.000 Ρώσοι έχουν απομακρυνθεί

Μιλώντας τη Δευτέρα ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, δήλωσε ότι περίπου 121.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας φέρονται, σύμφωνα με τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή τους, να έχουν καταλάβει μέχρι στιγμής μια έκταση 1.000 τ.χλμ. στην περιφέρεια του Κουρσκ της Ρωσίας.

Με τη Ρωσία να προσπαθεί ακόμη -μία εβδομάδα από την έναρξή της- να αποκρούσει την τολμηρή και ριψοκίνδυνη αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίας, ο ανώτατος διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων, Ολεξάντρ Σίρσκι, ενημέρωσε μέσω βιντεοσύνδεσης τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η προέλαση στα ρωσικά εδάφη συνεχίζεται.

«Συνεχίζουμε να διεξάγουμε επιθετική επιχείρηση στη περιφέρεια του Κουρσκ. Αυτή τη στιγμή ελέγχουμε περίπου χίλια τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Ουκρανού προέδρου στο Telegram.

Κατάληψη ρωσικού εδάφους για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, πλευρά της ουκρανικής επίθεσης αφορά στη μεταστροφή της ρωσικής κοινής γνώμης ως προς τη συνέχιση/ένταση του πολέμου.

Το αν θα το επιτύχει αυτό το Κίεβο εξαρτάται από τη διάρκεια της επίθεσης, πόσο βαθιά θα προχωρήσουν οι Ουκρανοί και πώς θα τελειώσει – πώς θα το αντιμετωπίσει τελικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επισημαίνεται ότι δεν μπορεί να υποτιμηθεί η σημασία μιας τέτοιας μεγάλης εισβολής από την Ουκρανία. Πρόκειται για κατάληψη ρωσικού εδάφους για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει λοιπόν σαφώς τη δυνατότητα να βάλει σε σκέψεις κάποιους Ρώσους. Κοιτάζοντας κάποιες από τις αναφορές που έρχονται από την περιοχή του Κουρσκ -ακόμη και με δεδομένο το πολύ ελεγχόμενο περιβάλλον για τον ρωσικό Τύπο-, είναι σαφές ότι κάποιοι θέτουν ερωτήματα.

Ο πόλεμος έφτασε στο κατώφλι των Ρώσων

Υπήρξε ένα άρθρο στην εφημερίδα Kommersant το Σαββατοκύριακο που περιελάμβανε συνεντεύξεις με γυναίκες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ήταν θυμωμένες που δεν ειδοποιήθηκαν, θυμωμένες που η κρατική τηλεόραση είπε ψέματα για το πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση και θυμωμένες με τον στρατό που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την εισβολή των Ουκρανών.

Υπάρχουν λοιπόν ερωτήματα, αλλά οι ίδιοι άνθρωποι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την κατοχή ουκρανικής γης – και δεν υπήρχε καμία κριτική στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, σημειώνεται ότι θα είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό, καθώς ο πόλεμος έχει πλέον έρθει στα σπίτια των Ρώσων, είναι στο έδαφός τους, δεν μπορούν να τον αγνοήσουν.

Σε τηλεδιάσκεψη με κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι «ένας από τους προφανείς στόχους του εχθρού είναι να σπείρει διχόνοια, να εκφοβίσει τους ανθρώπους, να καταστρέψει την ενότητα και τη συνοχή της ρωσικής κοινωνίας».

Η Ουκρανία δεν επιδιώκει να προσαρτήσει εδάφη

Η Ουκρανία δεν επιδιώκει να προσαρτήσει ρωσικά εδάφη, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκεόργκι Τίχι, αναφερόμενος στη μεγάλης κλίμακας επίθεση που διεξάγουν εδώ και μία εβδομάδα ουκρανικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι η ουκρανική επίθεση στη ρωσική επικράτεια θα σταματήσει αν η Μόσχα αποδεχθεί μια «δίκαιη ειρήνη».

«Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν χρειάζεται την ιδιοκτησία άλλων. Η Ουκρανία δεν θέλει να προσαρτήσει εδάφη της περιφέρειας Κουρσκ, αλλά θέλει να προστατεύσει τις ζωές των πολιτών της», δήλωσε ο Τίχι σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ουκρανική επίθεση στη Ρωσία είναι «νόμιμη» και θα σταματήσει αν η Μόσχα αποδεχθεί μια «δίκαιη ειρήνη» και τερματίσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πηγή