Ουρολοίμωξη: Αυτά είναι τα συμπτώματα – Τι αντιμετώπιση υπάρχει
Η ουρολοίμωξη που περιορίζεται στην κύστη μπορεί να είναι επώδυνη και ενοχλητική. Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά, αν η ουρολοίμωξη εξαπλωθεί στους νεφρούς.
Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι οι άνδρες. Η μόλυνση που περιορίζεται στην κύστη μπορεί να είναι επώδυνη και ενοχλητική. Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά, αν η ουρολοίμωξη εξαπλωθεί στους νεφρούς.
Οι περισσότερες λοιμώξεις αφορούν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, δηλαδή την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.
Η ουρολοίμωξη κατηγοριοποιείται, ανάλογα με το ποιο μέρος του ουροποιητικού σας συστήματος έχει μολυνθεί.
- Μόλυνση στους νεφρούς: Πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης και τα πλευρά, υψηλός πυρετός, ρίγη, ναυτία, εμετός
- Μόλυνση στην ουροδόχο κύστη: Πίεση στην πυελική περιοχή, δυσφορία στο κάτω μέρος της κοιλιάς, συχνή και επώδυνη ούρηση, αιματουρία (αίμα στα ούρα)
- Μόλυνση στην ουρήθρα: Αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση
Ουρολοίμωξη: Τι μπορείτε να κάνετε άμεσα στο σπίτι
Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορείτε να κάνετε μέσα στο σπίτι, αλλά και άλλες που επικεντρώνονται στις μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος.
Επειδή τα συμπτώματα της λοίμωξης του ανώτερου ουροποιητικού μιμούνται εκείνες άλλων παθήσεων, πρέπει σίγουρα να επικοινωνήσετε σε κάποια στιγμή με τον γιατρό σας, εάν υπάρχει υποψία λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Μια εξέταση ούρων θα επιβεβαιώσει πιθανή μόλυνση.
Σε γενικές γραμμές ο γιατρός σας θα σας δώσει μια θεραπεία με αντιβιοτικά, την οποία πρέπει να ολοκληρώσετε, ακόμα και αν έχετε γίνει καλύτερα προτού τελειώσουν τα χάπια.
Είναι δυνατόν, ωστόσο, να μειωθεί η ταλαιπωρία σας από την ουρολοίμωξη αν ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
-
- Πάρτε κάποιο αναλγητικό για τον πόνο
- Χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι με ζεστό νερό για να απαλύνετε τον πόνο
- Πίνετε άφθονο νερό
- Αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ και τα πικάντικα τρόφιμα, τα οποία ερεθίζουν την κύστη
- Σταματήστε (έστω και προσωρινά) το κάπνισμα. Το κάπνισμα ερεθίζει την κύστη, πέρα από το ότι είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Πώς να προφυλαχτείτε από πιθανή ουρολοίμωξη
Το πλύσιμο των χεριών και πριν και μετά την τουαλέτα πρέπει να τηρείται ανελλιπώς από όλους ανεξαιρέτως.
Η λήψη πολλών υγρών καθημερινά, 8-10 ποτήρια νερό ή και περισσότερα στις ζεστές ημέρες και στη σωματική δραστηριότητα.
Η άριστη και καθημερινή ατομική καθαριότητα (των γεννητικών οργάνων) από την καθαρότερη περιοχή προς την λιγότερο καθαρή είναι απαραίτητη. Η καθαριότητα των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες μετά την τουαλέτα, πρέπει να γίνεται πάντα από εμπρός προς τα πίσω με ξεχωριστές κινήσεις και αλλαγή του χαρτιού.
Η συχνή και πλήρης εκκένωση της κύστης είναι σημαντική. Οι γυναίκες κυρίως (αλλά και οι άνδρες) πρέπει να προσέχουν στο να αδειάζει η κύστη όποτε παρουσιάζεται διάθεση για ούρηση, δηλαδή να μην «κρατούν» την κύστη γεμάτη και ιδιαίτερα πριν από κάθε δραστηριότητα η οποία μπορεί να περιλαμβάνει πίεση στην ουρήθρα, π.χ. οδήγηση, ποδήλατο, σεξουαλική επαφή.
Η ατομική υγιεινή (καθαριότητα των γεννητικών οργάνων) είναι απαραίτητη πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή. Σε περιπτώσεις που η κυστίτιδα έχει σχέση με τη σεξουαλική επαφή πρέπει τηρείται προφύλαξη και μετά το σεξ, η οποία συνίσταται επιπλέον και σε ούρηση αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή. Η δε χρήση διαφράγματος και σπερματοκτόνων αλοιφών (επειδή αλλάζουν τη φυσιολογική κολπική μικροβιακή χλωρίδα), αυξάνει περισσότερο την πιθανότητα κυστίτιδας στις γυναίκες.
Πηγή: iatropedia.gr