Ούτε μοσχαράκι ούτε παγκολίνους…
Βγάλτε το κρέας ή τουλάχιστον περιορίστε το από τη διατροφή σας για μια σειρά λόγους: υγείας, περιβαλλοντικούς κ.ά. (Φωτ. SHUTTERSTOCK)
Ολο και μεγαλύτερη μερίδα κόσμου την τελευταία δεκαετία επιλέγει να βγάλει το κρέας από τη διατροφή της. Αλλοι προχωρούν σε αυτή την απόφαση για ηθικούς λόγους και άλλοι για λόγους υγείας. Η έλευση της COVID-19 προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στην παγκόσμια κοινότητα για τις διατροφικές συνήθειες των Κινέζων, οι οποίοι καταναλώνουν σχεδόν τα πάντα, μπορούν να φάνε από σκύλους και γάτες μέχρι έντομα, νυχτερίδες και παγκολίνους. Είναι γνωστό ότι η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και η καταστροφή φυσικών οικοτόπων, ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση ζωονόσων. Η αποδάσωση συμβάλλει στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως η ελονοσία και ο Εμπολα, ενώ κύρια αιτία αποδάσωσης αποτελεί η επέκταση των κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Οπως αναφέρει η Greenpeace, εκτιμάται ότι το 80% της αποψίλωσης των δασών που πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την επέκταση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας.
Τέθηκε, λοιπόν, το ερώτημα κατά πόσον αποτελεί διατροφική επιλογή η βρώση ζώων μιας και κρίνεται ένοχη για το ξέσπασμα επιδημιών και πανδημιών τον τελευταίο αιώνα. Η συζήτηση άνοιξε ως επί το πλείστον από τους χορτοφάγους, αλλά φαίνεται να προβληματίζει και τους παμφάγους. Οι φανατικοί κρεοφάγοι βέβαια υποστηρίζουν ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά τους και επιλογή τους. Αγνοούν τον ισχυρισμό των φιλόζωων ότι το φαγητό τους έχει «πρόσωπο», είναι προϊόν κακοποίησης και εκμετάλλευσης συναισθανόμενων όντων αλλά και τον φόβο για νέες ασθένειες που μπορεί να προκληθούν ή να υποκινηθούν από την κατανάλωσή του κρέατος. Βέβαια με το περιβάλλον να δείχνει την ενόχλησή του (αλλαγή κλίματος, πρόκληση ακραίων καιρικών φαινομένων) ο εξορθολογισμός (και) στις διατροφικές συνήθειες μοιάζει μονόδρομος.
Η μείωση του κρέατος εξάλλου στη διατροφή κρίνεται ωφέλιμη από όλους τους ειδικούς στον χώρο της υγείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι αν οι άνθρωποι εστίαζαν στο να καταναλώνουν λιγότερο κρέας και περισσότερα φρούτα και λαχανικά μέχρι το 2050 θα σώζονταν περισσότερες από 8 εκατομμύρια ζωές, θα δαπανούσαμε λιγότερα χρήματα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα είχαν αποφευχθεί κλιματικές καταστροφές ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων στις ΗΠΑ.
Η ίδια μελέτη αναφέρει μάλιστα τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις: Αν οι άνθρωποι απλώς περιόριζαν το κρέας και έβαζαν στη διατροφή τους φρούτα και λαχανικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν 5,1 εκατ. θάνατοι ετησίως μέχρι το 2050. Αν οι άνθρωποι επέλεγαν να βγάλουν τελείως το κρέας από τη ζωή τους, δηλαδή να γίνουν vegetarian, θα μπορούσαν να αποφευχθούν 7,3 εκατ. θάνατοι ετησίως μέχρι το 2050. Αν οι άνθρωποι επέλεγαν να σταματήσουν τόσο την κατανάλωση κρέατος όσο και ζωικών προϊόντων, δηλαδή να γίνουν vegan, τότε θα μπορούσαν να αποφευχθούν 8,1 εκατ. θάνατοι.
Με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν η διατροφική επιλογή γίνεται ανάγκη. Η αλλαγή πορείας φαίνεται επιτακτική για τη διάσωση όχι μόνο των ζώων και του περιβάλλοντος αλλά και των ανθρώπινων ζωών.