«Οξυγόνο» στις επιχειρήσεις για να αντέξουν στον κορωνοϊό
Πρωτεύουσα θέση στο πακέτο μέτρων έχει η ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, για το οποίο οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Μέτρα για την ενίσχυση των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν λόγω κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα η κυβέρνηση, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπεται να επεκταθεί σε κλάδους επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που ισχύει σήμερα για κλειστές επιχειρήσεις, καθώς και περαιτέρω παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εργαζομένων σε αυτούς.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σ’ ένα πακέτο πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία.
Πρωτεύουσα θέση στο πακέτο αυτό έχει φυσικά η ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, για την οποία οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας.
Ηδη δόθηκαν 15 εκατ. ευρώ για υγειονομικό υλικό και αναμένεται να δοθούν άμεσα άλλα 70 εκατ. για την πρόσληψη επαγγελματιών υγείας. Με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών, πέραν της αναστολής υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, επισπεύδει με νομοθετικές πρωτοβουλίες την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση θα δοθεί στη γρήγορη έκδοση συντάξεων και στις επιστροφές φόρων.
Αναλυτικότερα, οι βασικοί άξονες των μέτρων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν:
1. Την αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων επιχειρήσεων, με την περίμετρο των δικαιούχων να διευρύνεται καθώς θα εξελίσσεται η κρίση. Ετσι, σε πρώτη φάση η κυβέρνηση κάλυψε τις επιχειρήσεις που κλείνουν με απόφαση της πολιτείας. Θα ακολουθήσει απόφαση για κατηγορίες επαγγελμάτων και κλάδων που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
2. Τη στήριξη των εργαζομένων επιχειρήσεων που κλείνουν. Το σύστημα θα περιλαμβάνει οικονομική ενίσχυση, διατήρηση των θέσεων εργασίας, διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και ενίσχυση των δεξιοτήτων από απόσταση. Αναμένεται να εκδοθεί ΠΝΠ, αλλά οι λεπτομέρειες θα εξειδικεύονται πιθανότατα με υπουργικές αποφάσεις, καθώς δεν είναι ακόμη σαφές πόσους θα αφορούν τα μέτρα. Ηδη το κόστος ανέβηκε σημαντικά, με την ένταξη και των εστιατορίων στην κατηγορία αυτή.
3. Την άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων, όταν διαπιστώνεται ότι υφίστανται ζημία λόγω κορωνοϊού. Μέσα όπως είναι τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης, η ευελιξία στους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία κ.ά. θα επιστρατευθούν. Επίσης, στην κατεύθυνση αυτή επιστρατεύονται οι τράπεζες. Σε σύσκεψη ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε να βοηθήσουν τους πελάτες τους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο μπορούν. Τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά, με πρόνοια για τον τρόπο λειτουργίας τους.
Τα μέτρα θα κλιμακώνονται και θα εμπλουτίζονται, ανάλογα με την εξέλιξη του προβλήματος, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς το παρόν, όπως μεταφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Από πολλές πηγές, όπως π.χ. από τον ΣΕΒ, διατυπώνονται προτάσεις για άμεσες φορολογικές ελαφρύνσεις και όχι απλώς αναστολές, αλλά αυτά ίσως έρθουν σε επόμενο στάδιο.
Δημοσιονομική χαλάρωση
Να ενταχθεί η Ελλάδα στους γενικούς κανόνες δημοσιονομικής χαλάρωσης που θα ισχύσουν για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και να μην παραμείνει περιορισμένη, μόνη αυτή, στον «στενό κορσέ» του μεταμνημονιακού στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ διεκδικεί, εξάλλου, η κυβέρνηση από το Eurogroup της Δευτέρας, στο οποίο αναμένεται να αποφασιστούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Μια πρώτη συζήτηση έγινε στο Euroworking Group, που συνεδρίασε χθες με τηλεδιάσκεψη, με την Ελλάδα να εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού. Ελπίδες δίνει η υποδοχή που έτυχε η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την καγκελάριο Μέρκελ. Η Γερμανίδα πολιτικός είπε ότι η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν συγκρατημένες στο προηγούμενο Εurogroup, αλλά πλέον η δυναμική των πραγμάτων ίσως καταρρίπτει σταδιακά τις όποιες αντιστάσεις.
Σε θετική κατεύθυνση, άλλωστε, δείχνουν και οι χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία μίλησε για «μέγιστη ευελιξία» στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και των κανόνων κρατικών ενισχύσεων.
Παράλληλα, με την ευελιξία σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, κατά τρόπο αντίστοιχο με αυτόν των άλλων κρατών-μελών, η Ελλάδα θέτει ταυτόχρονα θέμα εξαίρεσης συγκεκριμένων δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία, αλλά και αυτών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού.