Παγκόσμια ανησυχία για την εξάπλωση της πολιομυελίτιδας

 

 

Η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας αποτελεί «παγκόσμιας εμβέλειας» πρόβλημα δημοσίας υγείας που πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, έως τα τέλη του 2012 οι παγκόσμιες προσπάθειες είχαν καταφέρει να περιορίσουν κατά 99% τις χώρες όπου ενδημεί η πολιομυελίτιδα και από 125 ήταν μόλις 3.

Όμως την τελευταία διετία έχουν καταγραφεί κρούσματα σε περισσότερες από δέκα χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει να αυξάνεται.

Το γεγονός αυτό είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικό» και απαιτούνται «συντονισμένες διεθνείς προσπάθειες» για να αντιμετωπιστεί, λέει ο ΠΟΥ.

Και συνιστά οι κάτοικοι των χωρών με κρούσματα πολιομυελίτιδας να ταξιδεύουν στο εξωτερικό φέροντας πιστοποιητικό ότι είναι εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το μεγαλύτερο πρόβλημα με την πολιομυελίτιδα αντιμετωπίζουν εφέτος το Πακιστάν, το Καμερούν και η Συρία, αλλά κρούσματα έχουν καταγραφεί και στο Αφγανιστάν, την Ισημερινή Γουϊνέα, την Αιθιοπία, το Ιράκ, το Ισραήλ, τη Σομαλία, τη Νιγηρία και την Κένυα.

Ο ΠΟΥ κατέγραψε 417 κρούσματα πολιομυελίτιδας το 2013, αλλά ο αριθμός τους φαίνεται πως εφέτος θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος, καθώς έως τις 30 Απριλίου 2014 καταγράφηκαν 68 περιστατικά, ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν μόλις 24.

Η πολιομυελίτιδα προσβάλλει κυρίως παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Ο ιός που την προκαλεί μεταδίδεται κυρίως από νερό μολυσμένο με κόπρανα και πολλαπλασιάζεται στα έντερα.

Μπορεί να εισβάλλει στο νευρικό σύστημα, προκαλώντας παράλυση σε 1 στους 200 ασθενείς, ενώ έχει την ικανότητα να επιφέρει και τον θάνατο μέσα σε λίγες ώρες.

Η πολιομυελίτιδα μπορεί να αποτραπεί με εμβολιασμό, ο οποίος είναι ενταγμένος στα Εθνικά Προγράμματα Εμβολιασμού των παιδιών σε πάρα πολλές χώρες,συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Πηγή : Web Only