Παιδεία: Μη κερδοσκοπικά θα είναι τα μη κρατικά πανεπιστήμια


Αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχε αναφερθεί σε μη κρατικά ιδρύματα, σήμερα είπε στο υπουργικό συμβούλιο, ότι θα είναι και μη κερδοσκοπικά αυτά που θα μπορούν να αδειοδοτηθούν και έκανε λόγο για ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

«Κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του Άρθρου 16, με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα. Θα έχει, συνεπώς, μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα αποκλείοντας έτσι τα κολλέγια.

«Τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, από τα οποία πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια και οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει κι αυτές με τη σειρά τους να τηρούν πολύ συγκεκριμένες, αυστηρές προϋποθέσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Βασικά κριτήρια μη κρατικών πανεπιστημίων

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης επεξεργάζεται τα κριτήρια τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιανουάριο και είναι βέβαιο ότι θα δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση στην έρευνα.

Τα βασικά κριτήρια είναι πάντως ότι θα:

•Πρέπει να είναι πανεπιστήμιο του εξωτερικού και να έρχεται ως παράρτημα
•Μη κερδοσκοπικό

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα.

Η Δώρα Αυγέρη, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο Πρωθυπουργός. Καμία έγνοια δεν έχει για τη Δημόσια Παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία. Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη».

Θετικά διακείμενο είναι το ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε: «Το εάν ιδρυθεί ένα μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, χαρακτηρίζω και υπογραμμίζω το μη κερδοσκοπικό, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων, με campus, με έρευνα, εμείς δεν θα μπούμε εμπόδιο».

Θερμό Γενάρη με κινητοποιήσεις προανήγγειλε το ΚΚΕ.

«Το νομοσχέδιο που παραπλανητικά τιτλοφορείται ως «ελεύθερο πανεπιστήμιο», μια «ελευθερία» υπηρετεί: την αγοραπωλησία πτυχίων».

Το κόμμα της «Ελληνικής Λύσης» τόνισε: «Θα μας έπειθε για το ανιδιοτελές των προθέσεών της εάν βιαζόταν και για την κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών».

Ενώ, ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας «Νέα Αριστερά» δήλωσε: «Ιδιωτικά πανεπιστήμια; Όχι, ευχαριστώ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το σχέδιό της για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

Συνάντηση Πιερρακάκη – Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέχθηκε στις 11:00 τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε ην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μεταρρυθμιστικό έργο που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, την Επαγγελματική Εκπαίδευσης και Κατάρτιση, τα δημόσια και Μη Κερδοσκοπικά Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, την Ακαδημία Αθηνών,ο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Ελληνικό Ανοικτό πανεπιστήμιο.

Σχέδιο νόμου «Ελεύθερο πανεπιστήμιο» – Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων όχι σύσταση σχολών από ιδιώτες

Μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας

Υπό την εγγύηση και εποπτεία κράτους

Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης αρμόδια για τον έλεγχο τους

Προϋποθέσεις αδειοδότησης

Ισότιμα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα

Αναγνωρισμένες σπουδές και πτυχία στη χώρα προέλευσης

Να αποτελείται από τρεις τουλάχιστον πανεπιστημιακές σχολές

Άδεια εκπαιδευτηρίου σύμφωνα με τον σημερινό κτιριοδομικό κανονισμό

Βεβαίωση οικονομικής αξιοπιστίας και ευρωστίας

Εγγυητική επιστολή 500.000 € για κάθε σχολή

Παράβολο 500.000 € για χορήγηση άδειας λειτουργίας /εγκατάστασης



Πηγή