«Panic button» στα κινητά των μαθητών – Η ΕΛ.ΑΣ. θα λαμβάνει το στίγμα της τοποθεσίας του παιδιού


Με τα περιστατικά άγριων ξυλοδαρμών ανηλίκων να αυξάνονται διαρκώς, η επέκταση της εφαρμογής του panic button και για τους εφήβους θα αποτελέσει ένα ακόμη όπλο, στην προσπάθεια να μπει ανάχωμα στη νεανική παραβατικότητα.

Η εφαρμογή θα εγκαθίσταται στο κινητό των εφήβων, οι οποίοι θα μπορούν να εκπέμπουν σήμα κινδύνου όταν κινδυνεύουν. Η αστυνομία θα λαμβάνει το στίγμα της τοποθεσίας του παιδιού και θα μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα.

Την επέκταση του μέτρου που χρησιμοποιείται ήδη για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυξήσαμε την αστυνόμευση και θα δημιουργήσουμε σύντομα και ένα panic button για εφήβους, που θα μπορεί με γεωεντοπισμό να ενημερώνει ένα νέο παιδί άμεσα την Αστυνομία, αν αισθάνεται ότι δέχεται οποιαδήποτε απειλή. Γιατί αυτό αφορά τα φαινόμενα bullying και βίας εκτός σχολείου».

Υπάρχουν και εκείνοι, ωστόσο, που εκφράζουν επιφυλάξεις.

«Θεωρώ ότι πολύ σημαντικό να υπάρχει κάτι τέτοιο το βασικό όμως είναι να μπορούν τα παιδιά να το κάνουν εκείνη την ώρα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί δεν ξέρεις αν θα τους πάρουν το κινητό θα τους το πετάξουν».

«Τράβηξαν μαχαίρι για να κλέψουν»

«Με είχαν κλέψει και εμένα με μαχαίρια, για κινητό. Με πλησίασαν κάποιοι με μηχανάκι όταν ήμουν μόνος μου και με πιάσανε και ο ένας μου έψαξε την τσέπη και μου πήραν το κινητό και ότι είχα πίσω από το κινητό είχε χρήματα».

Τα φαινόμενα της ακραίας “άγουρης” παραβατικότητας, αλλεπάλληλα. Έφηβος αποκαλύπτει στο MEGA ότι συνομήλικοί έβγαλαν μαχαίρι και τον απείλησαν για να τον κλέψουν.

«Μου είπαν ότι εάν κάνω το οτιδήποτε θα μου κάνουν σωματική βλάβη θα μου κάνουν κάτι».

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική αστυνομία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νεανική παραβατικότητα και τη βία μεταξύ ανηλίκων εφαρμόζει δράσεις ήπιας αστυνόμευσης σε γειτονιές και πλατείες που συγκεντρώνονται νέοι.

Στο πλαίσιο αυτό, στο διάστημα από 6 Μαΐου έως 12 Μαΐου σε όλη τη χώρα, έχουν πραγματοποιηθεί:

-6.419 έλεγχοι ατόμων,

-313 προσαγωγές,

-126 συλλήψεις,

-248 παραβάσεις.

Το νέο κουμπί πανικού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από την νέα σχολική χρονιά.



Πηγή