Πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενους «έκαψαν» τα τεκμήρια!
Πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενους «έκαψαν» τα τεκμήρια το 2020, καθώς φορολογήθηκαν για επιπλέον εισόδημα ύψους 6,35 δισ. και πλήρωσαν αισθητά υψηλότερο φόρο, σε σχέση με το φόρο που θα πλήρωναν εάν φορολογούνταν με το δηλωθέν τους εισόδημα.
Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ τα οποία φορούν στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις και αναδεικνύουν την επίδραση των τεκμαρτών δαπανών στην τελική φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, συνταξιούχων εισοδηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών.
Αναφορικά με το εισόδημα που δηλώθηκε από όλα τα φυσικά πρόσωπα το 20209 ανήλθε σε 78,3 δισ ευρώ, ενώ το εισόδημα για το οποίο φορολογήθηκαν όλα τα φυσικά πρόσωπα άγγιξε τα 84,65 δισ. ευρώ, μετά την προσαύξηση των τεκμηρίων. Σε σχέση με το 2019 δηλώθηκε μεγαλύτερο εισόδημα κατά 3,1 δισ ευρώ ενώ το φορολογητέο εισόδημα αυξήθηκε κατά 3,07 δισ ευρώ.
Ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώθηκε στα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, αγρότες, συνταξιούχους, επιχειρηματική δραστηριότητα) ήταν 8,8 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 344,88 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2019.
Αναλυτικότερα, σε ότι αφορά στα τεκμήρια, στην παγίδα έπεσαν πέρυσι 2.032.887 φορολογούμενοι, υπόχρεοι και σύζυγοι, στους οποίους καταλογίστηκε επιπλέον εισόδημα ύψους 6,35 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:
- Οι δηλώσεις των υπόχρεων που υπέπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων, το 2020 ανήλθαν σε 1.663.670 οι οποίοι αρχικά δήλωσαν εισόδημα ύψους 3,24 δισ. ευρώ, αλλά τους καταλογίστηκε επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα ύψους 5,2 δισ. ευρώ, και συνολικά φορολογήθηκαν για εισόδημα ύψους 8,44 δισ. ευρώ.
- Οι σύζυγοι φορολογουμένων που επίσης υπέπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων, ανήλθαν σε 369.217. Αρχικά δήλωσαν εισόδημα ύψους 395,82 εκατ. ευρώ, αλλά τους καταλογίστηκαν τεκμαρτές δαπάνες ύψους 1,14 δισ. ευρώ. Έτσι, φορολογήθηκαν για συνολικό εισόδημα ύψους 1,54 δισ. ευρώ και φυσικά πλήρωσαν αισθητά αυξημένο φόρο.
Ποια είναι τα τεκμήρια
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι αντικειμενικές δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης του φορολογουμένου είναι οι ακόλουθες:
- Ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρούμενες κύριες κατοικίες, καθώς και ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες δευτερεύουσες κατοικίες των βοηθητικών χώρων αυτών καθώς και των ιδιόκτητων ή μισθωμένων αυτοτελών ή δωρεάν παραχωρούμενων βοηθητικών χώρων,
- Δαπάνες επιβατικών αυτοκινήτων Ι.Χ. αυτοκινήτων μικτής χρήσης και αυτοκινήτων τύπου JEEP,
- Δαπάνη ιδιωτικών σχολείων στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης,
- Δαπάνη οικιακών βοηθών (πέραν του ενός), οδηγών αυτοκινήτου, δασκάλων, κλπ.,
- Δαπάνες σκαφών αναψυχής ιδιωτικής χρήσης,
- Δαπάνες αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμόπτερων,
- Δαπάνες δεξαμενών κολύμβησης (εσωτερικές και εξωτερικές).
Επίσης, στις παραπάνω αντικειμενικές δαπάνες προστίθεται και ένα ποσόν ως ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης, το οποίο ορίζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, προκειμένου για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και στο ποσό των 5.000 ευρώ, προκειμένου για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση, εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Οι φορολογούμενοι που δηλώνουν χαμηλότερο πραγματικό εισόδημα, αλλά το τεκμαρτό τους είναι υψηλότερο, έχουν την ευκαιρία να καλύψουν τη διαφορά με διάφορες μεθόδους, εάν έχουν αφορολόγητα εισοδήματα ή εάν επικαλεστούν εισοδήματα προηγουμένων οικονομικών ευρώ ή με τη λήψη δανείων.