Παρατείνεται τρεις μήνες το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας α΄ κατοικίας
Στο νέο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα μπορούν να ενταχθούν 300.000 οφειλέτες που έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία.
Με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου νόμου, δηλαδή του 4605, που επιτρέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα ισχύσει η παράταση έως τα τέλη Ιουλίου για όσους έχουν στεγαστικά δάνεια που ήταν ληξιπρόθεσμα στα τέλη του 2018. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών θα θεσμοθετήσει νέο πρόγραμμα για την υποστήριξη όσων δανειοληπτών έχουν δάνειο για πρώτη κατοικία και πλήττονται από την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας.
Το πρόγραμμα «γέφυρα», όπως το χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θεσμοθετηθεί έως τα μέσα Ιουνίου και αφού προηγηθεί μελέτη και διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα δοθεί η «νέα» προστασία. Να σημειωθεί ότι οι επικεφαλής των θεσμών κατά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, εξέφρασαν αντιρρήσεις στην παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος ενόψει της λήξης του στα τέλη Απριλίου. Η παράταση δόθηκε τελικώς, ώστε να μπορέσουν οι δανειολήπτες που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από στεγαστικά δάνεια έως και τα τέλη του 2018, να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα με δεδομένη και την αδυναμία που υπήρχε το τελευταίο δίμηνο από την πλευρά των τραπεζών να επεξεργαστούν τις αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα.
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε ενημέρωση την Πέμπτη για την εξειδίκευση των μέτρων προστασίας πρώτης κατοικίας, το νέο πρόγραμμα «γέφυρα» θα καλύπτει όλα τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή:
• Αυτά που δημιουργήθηκαν πριν από το τέλος του 2018.
• Οσα προέκυψαν μεταγενέστερα ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης.
• Ολα τα εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτών που επλήγησαν από την πανδημία.
Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, στο νέο πρόγραμμα το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία, ενώ παράλληλα θα θέτει δικλίδες ασφαλείας ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Αν και ακόμη δεν είναι σαφή τα κριτήρια με βάση τα οποία θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία στο πρόγραμμα «γέφυρα», ούτε επίσης ο αριθμός των δανειοληπτών που θα επωφεληθούν από το νέο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή έκανε λόγο για τριπλάσια περίμετρο. Με δεδομένο ότι στο υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας του νόμου 4605 μπορούσαν να ενταχθούν 90.000 οφειλέτες, εκτιμάται ότι στο νέο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν περί τους 300.000 οφειλέτες που έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία.
Τα κριτήρια
Να σημειωθεί ότι η προστασία του νόμου 4605 δίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που πρέπει να πληροί ο δανειολήπτης. Με βάση τα κριτήρια αυτά οι δανειολήπτες πρέπει να έχουν οφειλή από στεγαστικό δάνειο έως 130.000 ευρώ, η αξία της πρώτης κατοικίας να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ και η περιουσία του οφειλέτη να μην υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών μέχρι το τέλος Μαρτίου, είχαν υποβληθεί στην πλατφόρμα μόλις 3.198 αιτήσεις –έναντι 90.000 που ήταν οι δυνητικοί δικαιούχοι– επισημαίνοντας ότι το πλαίσιο προστασίας δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2020, ρυθμίστηκαν διμερώς, με τράπεζες και διαχειριστές δανείων, συνολικά περίπου 210.000 δάνεια.