«Παρών» για τη διεκδίκηση της αποθήκης αερίου του Πρίνου

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υποψήφιοι «μνηστήρες» για την πολύφερνη… νύφη της Καβάλας. Στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη διεκδίκηση του υπόγειου φυσικού χώρου στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της λεκάνης του Πρίνου, φέρεται να περιλαμβάνονται τόσο το σχήμα STORENGY των Engie, Energean Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου (ΔΕΣΦΑ) ή οι μέτοχοί του (Snam, Fluxys και Enagas). Μάλιστα, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι το «παρών» αναμένεται να δώσουν και οι μέτοχοι του FSRU Αλεξανδρούπολης (πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου), μέσα από τους οποίους εκφράζεται και ο αμερικανικός παράγοντας.Η υποδομή εντάσσεται στα έργα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (έχει χαρακτηριστεί ως Εργο Κοινού Ενδιαφέροντος), εξασφαλίζοντας προνομιακή χρηματοδότηση. Ωστόσο, οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού, ο οποίος βγήκε στον… αέρα από το ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη Ιουνίου, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά ώστε να υπάρχει ανάδοχος πριν το τέλος του έτους και να προλάβει να υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν μοιραστούν τα κονδύλια.

250 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια

Σε κάθε περίπτωση, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι ο παλαιότερος υπολογισμός που προσδιόριζε στα 300 με 400 εκατ. ευρώ τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος σε μια λειτουργική Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) δεν ανταποκρίνεται στο σήμερα. Οπως σημειώνουν, νέες εκτιμήσεις περιορίζουν τα αναγκαία κονδύλια περίπου στα 250 εκατ. ευρώ.Πάντως, ρόλο «καταλύτη» στην ανεύρεση δεύτερης πηγής χρηματοδότησης του έργου μπορεί να παίξει το «πράσινο» υδρογόνο. Εάν στην ΥΑΦΑ βρεθεί χώρος για αυτό, τότε μπορεί το έργο να αντλήσει κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία από το 2022 «παγώνει» οποιαδήποτε στήριξη σε επενδύσεις ορυκτών καυσίμων, συμπλέοντας με την ευρωπαϊκή ρότα για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προκηρύξει την εκπόνηση μελέτης για την επικαιροποίηση και την εξέταση νέων και παλαιών αποτελεσμάτων επιθεώρησης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να αξιολογηθεί η τρέχουσα κατάσταση και να προσδιοριστεί η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής των υπεράκτιων εγκαταστάσεων. Για την ανάπτυξη της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας ενδέχεται να απαιτηθούν νέες χερσαίες εγκαταστάσεις, αγωγοί και νέα σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Κόμβος συναλλαγών

Η ΥΑΦΑ υποστηρίζει, μαζί με τα υπόλοιπα έργα που ολοκληρώνονται ή υλοποιούνται στην περιοχή (όπως οι αγωγοί αερίου TAP και IGB και το FSRU), την υλοποίηση ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου (Hub) στη Βόρεια Ελλάδα. Η χωρητικότητά της, η οποία εκτιμάται περίπου στο 1 bcm, την καθιστά ιδιαιτέρως σημαντική για την ενεργειακή ασφάλειά της. Η παραχώρηση του υπόγειου χώρου θα γίνει για 50 έτη. Ως τελική  προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει οριστεί η 31η Αυγούστου.

tovima.gr

Πηγή