Πάσχα: Η πρώτη Ανάσταση σε Κέρκυρα & Χίο
Κέρκυρα
Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μοναδικό, ένα σύνθετο μείγμα από καθολικές και ορθόδοξες χριστιανικές θρησκευτικές παραδόσεις, με επιρροές από τα βενετικά πρότυπα και τα τοπικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά.
Τα έθιμα και οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου και προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.
Αυτό που ξεχωρίζει όμως και είναι γνωστό σε όλον τον κόσμο είναι οι μπότηδες.
Στις 11:00 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου με το σήμα της πρώτης Ανάστασης και όταν ο Μητροπολίτης ψάλλει το «Ἀνάστα, ὁ Θεός, κρῖνον τὴν γῆν», οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Κέρκυρας χτυπούν χαρμόσυνα και οι κάτοικοι από τα μπαλκόνια τους ή τα παράθυρά τους ρίχνουν τους μπότηδες, τα πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, με στενό στόμιο και δύο χερούλια στο πλάι, δεμένα με κόκκινες κορδέλες.
Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του από τα ενετικά χρόνια της κατοχής του νησιού. Οι Βενετοί τότε καθολικοί έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, ως «φόρο» στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους.
Χίος
Εντυπωσιακή ήταν η πρώτη Ανάσταση και στην Παναγία Ευαγγελίστρια της Χίου όπου με το καθιερωμένο σάλτο του ο ιερέας μετέφερε για μια ακόμα χρονιά το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσης.
Οι εκκωφαντικοί θόρυβοι και οι πολυέλαιοι που σείονταν δημιούργησαν μια υπέροχη ατμόσφαιρα.
Αθήνα
Ιδιαίτερο τελετουργικό και στον Άγιο Κωνσταντίνο Ομόνοιας όπου η νίκη του Θεανθρώπου επί του θανάτου έρχεται με θορυβώδη και εντυπωσιακό τρόπο.
Οι πιστοί κουνούν τα στασίδια και η βοή που ακούγεται συμβολίζει τόσο την κάθοδο στον Άδη όσο και το σπάσιμο των δεσμών του θανάτου.
Το έθιμο στη συγκεκριμένη εκκλησία έχει καθιερωθεί από το 1981.