ΠΑΣΟΚ: Το χρονικό της «Οδύσσειας» – Η οικονομική κρίση και η άνοδος του Βενιζέλου


Η πολιτική Οδύσσεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ωστόσο, μέχρι να βρει την δική του Ιθάκη πέρασε από χίλια μύρια κύματα.

Η αρχή της κρίσης

Η οικονομική κρίση, η έλευση των μνημονίων και η συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία οδήγησαν το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου και της Αλλαγής, σε εκλογική κατάρρευση, διασπάσεις και μαζικές αποχωρήσεις.

Το λεγόμενο pasokification έγινε διεθνής όρος, σηματοδοτώντας τη μείωση της εκλογικής επιρροής των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Δυτική Ευρώπη κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Ήταν 23 Απριλίου του 2010, όταν ο τότε αρχηγός του κινήματος και πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό στήριξης.

Η οικονομική κρίση και η άνοδος του Βενιζέλου

Ήταν η αρχή της κρίσης που θα αποκαθήλωνε το ΠΑΣΟΚ. Μέσα από μια δαιδαλώδη πορεία συγκυβέρνα με τη Νέα Δημοκρατία, ο Γιώργος Παπανδρέου γίνεται παρελθόν και τα ηνία του κόμματος αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ αντιδρά στον ιστορικό συμβιβασμό με τη Δεξιά και το άστρο του Αλέξη Τσίπρα ανατέλλει μέσα από την δύση του πράσινου ήλιου.

Από το 43,9% του 2009, το 2012 λαμβάνει το 12,28% ενώ ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α βρίσκεται στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ίδρυση της ΕΛΙΑΣ

O Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να ανακόψει την πτώση. Εν όψει των ευρωεκλογών του 2014, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρωταγωνιστεί στην ίδρυση της Ελιάς. Η εκλογική συμμαχία συγκεντρώνει το 8,02%.

Στις 3 Ιανουαρίου 2015, το ΠΑΣΟΚ διασπάται. Ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με επτά βουλευτές και άλλα στελέχη, αποχωρούν από το κόμμα και ιδρύουν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Στις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ κατρακυλά στο 4,68%, καταλαμβάνοντας την 7η θέση. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του. Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος σχηματίζουν κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ εκλέγει μόλις 13 βουλευτές.



Πηγή