Παιδί και σκύλος: Έτσι θα μάθουν να παίζουν σωστά

Κανείς δεν μπορεί να απασχολήσει τα παιδιά όπως τα κατοικίδια, και κανείς δεν έχει κουράγιο να παίξει με τα κατοικίδια όσο τα παιδιά. Τα μικρά μας μπορούν να αποκτήσουν μια μαγική σχέση με τον σκύλο της οικογένειας, αρκεί να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μικρότερων ή μεγαλύτερων τραυματισμών.

Σεβασμός

Τα ζώα δεν είναι παιχνίδι. Τα μικρά μας θα πρέπει να μάθουν από πολύ νωρίς ότι δεν πρέπει να ενοχλούν έναν σκύλο όταν τρώει, να του παίρνουν τα παιχνίδια, να τον τρομάζουν πλησιάζοντάς τον απότομα, να τον πονούν, να σκαρφαλώνουν πάνω του ή να του φωνάζουν. Επίσης, πολλά σκυλιά αντιπαθούν τις αγκαλιές. Παράλληλα, δείξτε του πώς να αναγνωρίζει ότι ο σκύλος απολαμβάνει τα χάδια του, ώστε να χαίρονται και οι δύο την αλληλεπίδρασή τους.

Όρια και εκπαίδευση

Πολλά σκυλιά είναι ιδιαιτέρως κτητικά με αντικείμενα που ξέρουν ότι είναι δικά τους, όπως τα παιχνίδια τους, το μαξιλάρι που κοιμούνται ή κάποιο κουβερτάκι. Ένας εκπαιδευτής μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε στο κατοικίδιό σας να είναι ανεκτικό σε τέτοιες κινήσεις, ενώ όσο συνυπάρχει με το παιδί θα μάθουν ο ένας τα όρια του άλλου. Μέχρι τότε, φροντίστε το παιδί να μην μένει ποτέ μόνο μαζί του. Ακόμη και το πιο καλοκάγαθο και υπομονετικό σκυλί ενδέχεται να γίνει επιθετικό αν φοβηθεί ή πιεστεί, αφού δεν έχει άλλο τρόπο να εκφραστεί.

“Οδική” συμπεριφορά

Εκτός από τον δικό σας σκύλο, είναι σημαντικό να μάθετε στο μικρό σας και πώς να πλησιάζει άλλα σκυλάκια στο δρόμο. Πάντα θα πρέπει να ρωτάει τον ιδιοκτήτη πριν το χαϊδέψει, και έπειτα να το πλησιάζει με ήρεμες, αργές κινήσεις, αφήνοντάς το πρώτα να μυρίσει, με το χεράκι του κάτω και όχι πάνω από το κεφάλι του ζώου.

Προειδοποιητικά σημάδια

Ένας σκύλος είναι πιθανό να γίνει επιθετικός όταν παρουσιάζει τα παρακάτω σημάδια φόβου: Χαμηλώνει το σώμα του, γλείφεται χωρίς την παρουσία φαγητού, λαχανιάζει χωρίς να ζεσταίνεται ή να διψά, κινείται πολύ αργά, χασμουριέται χωρίς να νυστάζει, είναι υπερβολικά υπερκινητικός, αρνείται μια λιχουδιά, απομακρύνεται ή κάνει αποπροσανατολισμένα βήματα.

Εναλλακτικές λύσεις

Μέχρι να εσωτερικεύσει αυτούς τους κανόνες, φροντίστε να είστε παρόντες όταν το παιδί παίζει με κάποιο ζωάκι. Αντί για διαρκή “μη” και “όχι”, προτείνετέ του πιο απαλές αλλά εξίσου διασκεδαστικές κινήσεις. Για παράδειγμα, τα διάφορα κόλπα που ο σκύλος σας ξέρει από την εκπαίδευσή του, αλλά και το κυνηγητό, το κρυφτό και τα παιχνίδια με μπαλάκια ή φρίσμπι θα διασκεδάσουν το παιδί και θα κρατήσουν τον σκύλο ενεργητικό και χαρούμενο. Θυμηθείτε ότι τα περισσότερα παιδιά ενθουσιάζονται όταν τους ανατίθενται ευθύνες «για μεγάλους» και ζητήστε από το μικρό σας να αναλάβει κάποιο (απλό) μέρος της φροντίδας του κατοικιδίου.

Πηγή: vita.gr

Πηγή