Πεντανόστιμο χταποδοπίλαφο τσεσμελίδικο

Το χταποδοπίλαφο είναι μια εκπληκτική καλοκαιρινή συνταγή που μας έρχεται από την περιοχή του Τσεσμέ, η οποία λόγω της εγγύτητας με τη θάλασσα, είχε πάντα άφθονες θαλασσινές πρώτες ύλες. Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε το χταποδοπίλαφο μια μικρή συμβουλή για να καθαρίσετε το χταπόδι: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κουκούλα, τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια και […]

Το χταποδοπίλαφο είναι μια εκπληκτική καλοκαιρινή συνταγή που μας έρχεται από την περιοχή του Τσεσμέ, η οποία λόγω της εγγύτητας με τη θάλασσα, είχε πάντα άφθονες θαλασσινές πρώτες ύλες.

Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε το χταποδοπίλαφο μια μικρή συμβουλή για να καθαρίσετε το χταπόδι: Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε την κουκούλα, τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια και την καθαρίζουμε από τα εντόσθια. Κόβουμε και αφαιρούμε το «δόντι», το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών. Πλένουμε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνουμε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για 4-5 μερίδες: 
1 χταπόδι περίπου 1.200 γρ., καθαρισμένο*
1/2 φλιτζ. τσαγιού ξίδι ή κρασί
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, τριμμένη
1 φύλλο δάφνης
1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Επί το έργον: 

Για το χταποδοπίλαφο τσεσμελίδικο ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, το ξίδι ή το κρασί και νερό τόσο που να υπερκαλύπτει το χταπόδι κατά 1 εκ. και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα με καπάκι, για 30 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει αλλά να κρατάει στο δόντι.
Βγάζουμε από την κατσαρόλα το χταπόδι και το αφήνουμε σε ένα ξύλο κοπής.
Από το ζουμί της κατσαρόλας κρατάμε 4 φλιτζ. τσαγιού και το διατηρούμε ζεστό.
Όταν το χταπόδι κρυώσει ελαφρώς και γίνει χλιαρό, το κόβουμε σε κομμάτια των 2-3 εκ.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (ή στην ίδια που βράσαμε το χταπόδι, άδεια και καθαρή) ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
Προσθέτουμε το χταπόδι, την ντομάτα, τη δάφνη και το αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζουμί του χταποδιού που κρατήσαμε στην άκρη, ζεστό, και μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε και το ρύζι.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει όλο το ζουμί.

Πηγή: Γαστρονόμος, dogma.gr

agrinio24.gr