Πέντε «άσοι» για τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών

Οι αναταραχές στο πολιτικό και δημοσιονομικό μέτωπο της Ιταλίας, από πηγή κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα έχει μετατραπεί σε «ευκαιρία», με τη συζήτηση και τις εκτιμήσεις για «νίκη» των ελληνικών τίτλων έναντι αυτών της γειτονικής χώρας να έχει ξεκινήσει από το περασμένο φθινόπωρο. Οι αγορές φαίνεται πως έχουν ήδη «αποφασίσει» πως το ρίσκο της Ελλάδας έχει σχεδόν μηδενιστεί παρά τις φειδωλές κινήσεις των οίκων αξιολόγησης, αντιμετωπίζοντας τα ελληνικά ομόλογα συχνά σαν επενδυτικό καταφύγιο στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ειδικά έναντι της Ιταλίας.

Οι επενδυτές έχουν εδώ και καιρό στείλει το σήμα στους τέσσερις «μεγάλους» –S&P, Moody’s, Fitch και DBRS–, τους οποίους και «ακούει» η ΕΚΤ και άρα καθορίζουν την επιβίβαση ή όχι στο τρένο του QE, ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα απέχει έως και τέσσερις βαθμίδες μακριά από τη βαθμολογία που δίνουν στην Ιταλία, την αντιμετωπίζουν στα χαρτοφυλάκιά τους ως μια χώρα η οποία βρίσκεται σε «επενδύσιμη» κατηγορία. Η Ελλάδα έχει χάσει τον «τίτλο» της χώρας με το υψηλότερο ρίσκο στην περιοχή. Αυτόν πλέον τον έχει η Ιταλία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν και πάλι κάτω από αυτές των ιταλικών, και αυτή είναι μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρο το 2020, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οπως άλλωστε επισημαίνουν, τα πλεονεκτήματα των ελληνικών τίτλων έναντι των ιταλικών είναι πολλά.

Πρώτος και σημαντικός παράγων είναι οι πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες και τείνουν να παίζουν καίριο ρόλο στη στρατηγική των ξένων χαρτοφυλακίων. Στην Ελλάδα, ο πολιτικός κίνδυνος έχει εκμηδενιστεί μετά τις εκλογές και την αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης, ενώ στην Ιταλία η πολιτική κρίση συνεχίζεται, με τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας να οδηγούν πιθανότατα τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και τους αναλυτές να επισημαίνουν πως η ώρα της πρωθυπουργίας Σαλβίνι πλησιάζει. Αλλο ένα «ατού» της Ελλάδας είναι οι προοπτικές της οικονομίας. Ενώ η ιταλική οικονομία κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς, η Ελλάδα αναπτύσσεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Οπως επισήμανε πρόσφατα η Moody’s, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που θα σημειώσει ενίσχυση της ανάπτυξης φέτος, χάρη στην εφαρμογή φιλικών προς τις επιχειρήσεις μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, την πολιτική σταθερότητα και τη βελτιωμένη εμπιστοσύνη.

Οι προοπτικές αναβάθμισης και ένταξης στο QE είναι επίσης κάτι που δίνει περιθώρια σημαντικής βελτίωσης στα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών. Σύμφωνα με την Deutsche Bank και την DZ Bank, καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ακόμη επενδυτική βαθμίδα και δεν είναι επιλέξιμα για το QE και τους δείκτες ομολόγων της ΕΚΤ, έχουν σημαντικό αβαντάζ έναντι της Ιταλίας. Οταν επιτευχθούν αυτά τα ορόσημα, οι ελληνικοί τίτλοι θα μπουν στο ραντάρ μιας ευρύτερης ομάδας επενδυτών, κάτι που θα ευνοήσει ιδιαίτερα την πορεία των ελληνικών αποδόσεων. Η κίνηση της Fitch την Παρασκευή, η οποία φέρνει την Ελλάδα μόλις δύο βαθμίδες μακριά από το ορόσημο της «επενδυτικής βαθμίδας» και μάλιστα με θετικές προοπτικές, που σημαίνει νέα αναβάθμιση το επόμενο διάστημα, αποτελεί ισχυρό σήμα για τις αγορές και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Παράλληλα, διευκολύνει τον ΟΔΔΗΧ, που πρόκειται να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε έκδοση 15ετούς ομολόγου.

Συγκεκριμένα, η Fitch μας αναβάθμισε σε ΒΒ από ΒΒ- με θετικές προοπτικές από σταθερές στην προηγούμενη αξιολόγηση.

Πρόσθετος θετικός καταλύτης για τα ελληνικά ομόλογα θα είναι και η άρση του ορίου που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θέσεις τους σε αυτά, η οποία αναμένεται τον επόμενο μήνα. Αυτό θα δημιουργήσει μια νέα πηγή ζήτησης για τα ελληνικά ομόλογα, την οποία ήδη έχουν τα ιταλικά και τα ισπανικά, ενώ θα ενισχύσει σημαντικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Τέλος, άλλο ένα σημαντικό «πλεονέκτημα» της ελληνικής αγοράς ομολόγων είναι ότι είναι πολύ μικρή και πολύ χαμηλής ρευστότητας, έναντι της τεράστιας αγοράς ομολόγων της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει πως ελάχιστες κινήσεις επενδυτών αρκούν για να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση των αποδόσεων.

kathimerini.gr