Πέντε λόγοι για να μην πάρετε καθαρόαιμο σκυλάκι
Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν κάποια στιγμή της ζωής τους με έναν σκύλο, τον καλύτερο φίλο που μπορεί να βρει κανείς στη ζωή του.
Η προφανής λύση για πολλούς είναι να αγοράσουν κάποιο καθαρόαιμο, ρατσάτο σκυλί από pet shop. Αν είσαι καινούριος στον θαυμαστό κόσμο που σχετίζεται με τα ζώα, είναι λογικό να το σκεφτείς. Πριν το κάνεις, όμως, καλό είναι να γνωρίζεις τους 5 βασικούς λόγους που είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάποιο ημίαιμο σκυλάκι από φιλοζωική.
Οι συνθήκες αναπαραγωγής και διαβίωσης στα pet shop είναι άθλιες
Με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποιων ευαισθητοποιημένων εκτροφέων που ζευγαρώνουν τα ζώα κάτω από βιώσιμες συνθήκες, η βιομηχανία αυτή είναι ένα από τα μεγαλύτερα βασανιστήρια των σκύλων ράτσας. Τα θηλυκά ζουν μέσα σε μικρά κλουβιά για όλη τους τη ζωή, ζευγαρώνοντας και γεννώντας με απανωτές εγκυμοσύνες και γέννες. Τα περισσότερα δεν καταφέρνουν να αντέξουν πάνω από 1-2 χρόνια λόγω της εξάντλησης αλλά και της θλίψης που τους παίρνουν τα μικρά τους, όταν είναι λίγων μόνο ημερών. Τα κουτάβια ζουν έπειτα σε μικρά κουτιά μέσα στα pet shop και πολλά από αυτά πεθαίνουν μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους, επειδή είναι προϊόν αιμομιξίας.
Τα ημίαιμα σκυλιά είναι πολύ πιο ανθεκτικά
Πολλά κουτάβια ράτσας, εκτός από τα πιθανά προβλήματα υγείας που έχουν επειδή απογαλακτίστηκαν βίαια από τη μητέρα τους, παρουσιάζουν όλη τους τη ζωή ευαισθησία στο γαστρεντερικό σύστημα και τις αρθρώσεις. Αντίθετα, τα ημίαιμα σκυλιά, αυτά δηλαδή που έχουν προέλθει από το ζευγάρωμα πολλών διαφορετικών ρατσών, όπως συμβαίνει στα αδέσποτα, έχουν συγκεντρώσει τα πιο δυνατά και ανθεκτικά γονίδια σύμφωνα με το νόμο της εξέλιξης. Αυτό σημαίνει ότι με την κατάλληλη φροντίδα μακριά από το δρόμο ζουν περισσότερο και καλύτερα.
Τα αδέσποτα στο δρόμο είναι εκατομμύρια
Είναι πραγματικά κρίμα κάποιος να αγοράζει σκύλο, όταν στο δρόμο, σε σπίτια φιλοξενίας και στις φιλοζωικές υπάρχουν τόσα αδέσποτα σκυλάκια που περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους (η οποία για κάποια δεν έρχεται ποτέ). Αν επισκεφθείτε τους χώρους φιλοξενίας μιας φιλοζωικής, μπορείτε να βρείτε κυριολεκτικά ό,τι θέλετε. Μικρόσωμο ή μεγαλόσωμο, μαύρο, άσπρο, μπεζ ή καφέ σκυλί, με κοντή ή μακριά τρίχα, που να μοιάζει με λαμπραντόρ, ποιμενικό, κόκερ σπάνιελ, τζακ ράσελ ή κανίς.
Η αγάπη ενός πρώην αδέσποτου είναι ανεπανάληπτη
Κάθε σκύλος αγαπάει με πάθος και λαχτάρα τον άνθρωπό του. Ωστόσο, ένα σκυλάκι που έχει βιώσει την εγκατάλειψη και έχει βρει το παντοτινό του σπίτι, έχει επιπλέον μια ασύγκριτη ευγνωμοσύνη. Στο κάτω κάτω, η ευκαιρία του να σώζεις ένα πλάσμα, να του προσφέρεις μια καλύτερη ζωή και να στο ανταποδίδει με τον καλύτερο τρόπο, δεν είναι κάτι που το συναντάς κάθε μέρα.
Οι ράτσες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά
Κάθε ράτσα σκύλου έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Τα λαμπραντόρ, για παράδειγμα, είναι πολύ τρυφερά με τα παιδιά και λατρεύουν το νερό. Αν, λοιπόν, θέλετε πράγματι ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, τότε μπορείτε να επιλέξετε τη ράτσα που το έχει έπειτα από το αντίστοιχο ψάξιμο. Αν, όμως, θέλετε απλά την ομορφιά και την τρυφερότητα ενός σκύλου, μπορείτε κάλλιστα να βρείτε κάποιο ημίαιμο με παρόμοια ομορφιά που θα σώσετε από το δρόμο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ράτσες σχετίζονται και με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Τα μπόξερ, για παράδειγμα, εμφανίζουν καρκίνο στον εγκέφαλο πριν τα δέκα έτη σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, τα λυκόσκυλα έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις και τα beagle διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα.