Πέντε συμπεριφορές που μπορεί να κρύβουν την κατάθλιψη

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να γνωρίζουμε τα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες φορές που αυτή  αυτή καμουφλάρεται πίσω από μια καθημερινότητα που δεν δείχνει παθολογική.

Παρακάτω θα δείτε κάποιους τύπους συμπεριφοράς και εάν συντρέχουν οι περισσότεροι από αυτούς, τότε θα πρέπει να προβληματιστείτε για το ενδεχόμενο να έχετε κατάθλιψη.

Επιδεικνύεις ακραία τελειομανία

Προσπαθείς να κάνεις διαρκώς το καλύτερο με ό,τι κι αν ασχολείσαι και έχεις την τάση να αναλαμβάνεις τις ευθύνες, ακόμη και εκείνες που δεν σου αναλογούν. Είσαι η τέλεια μητέρα, ολοκληρωμένη επαγγελματίας, αρχηγός της παρέας, η καλύτερη φίλη. Μετράς συνεχώς και αξιολογείς τις καταστάσεις και αν δεν ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες, αυξάνεις την πίεση στον εαυτό σου. Το καθημερινό σου πρόγραμμα είναι εξοντωτικό -έχεις φροντίσει να γεμίσεις κάθε ώρα και λεπτό με κάποια δραστηριότητα, αλλιώς αισθάνεσαι ενοχές. Δεν χαλαρώνεις ποτέ, ίσως γιατί γνωρίζεις ότι αν το κάνεις αυτό θα έρθει στην επιφάνεια η κατάθλιψη.

Δεν αποδέχεσαι ότι ζορίζεσαι

Αποφεύγεις ή απορρίπτεις τον θυμό, τις δικαιολογίες και όλα τα επώδυνα συναισθήματα. Δεν μπορείς να εκφράσεις αρνητικά συναισθήματα και να παραδεχτείς ότι νιώθεις απογοητευμένη, σκασμένη, και ότι βρίσκεις τα πάντα μάταια. Αντί αυτής της συμπεριφοράς χαμογελάς, ερχόμενη συχνά σε κοντράστ με αυτό που πραγματικά σου συμβαίνει. Δε θέλεις να σε χολιάσουν αρνητικά και θέλεις να αποφύγεις τη μιζέρια, με αποτέλεσμα να φοράς μια χαμογελαστή μάσκα.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικό όταν υπάρχει αυτοκτονικός ιδεασμός, καθώς δεν αφήνεις να μπει κανείς στον κόσμο σου, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Έχεις ανάγκη για πλήρη έλεγχο

Η ανάγκη για συνεχές κοντρολάρισμα είναι εξουθενωτική και έτσι πολύς χρόνος και φαιά ουσία δαπανάται για τα πράγματα που μπορεί να προκύψουν και να διακόψουν αυτό τον έλεγχο. Ίσως να μην είναι προφανές στους άλλους ότι το άγχος αυτό υπάρχει. Περισσότερο εμφανές γίνεται όταν οι άνθρωποι γύρω σου σε επαινούν και σε θαυμάζουν για το πώς τα φροντίζεις όλα στην εντέλεια.

Προσθέτεις διαρκώς στόχους

Μπορεί αυτό να είναι το να βάψεις το σπίτι ή να τακτοποιήσεις την αποθήκη ή να διαβάσεις ένα βιβλίο. Ή να αναμορφώσεις τη δομή της εταιρείας και να φέρεις τα πάνω κάτω. Επαγγελματικά αυτό μπορεί να σου δώσει τη φήμη ανθρώπου οραματιστή και στον προσωπικό τομέα να σε κάνει να φαίνεσαι εξαιρετικά δραστήρια. Προφανώς, το να χρησιμοποιείς στόχους και επιτεύγματα είναι ένας τρόπος για να αισθάνεσαι πολύτιμη και να αποσπάς τον εαυτό σου από κάθε εσωτερική ανασφάλεια ή φόβο.

Νιώθεις ευλογημένη

Πέρα από την “αμερικανιά” του να δηλώνει κανείς διαρκώς ευλογημένος λόγου χάρη στα social media, το να υπολογίζει κάποιος διαρκώς το τι έχει στη ζωή του και από εκεί να διατρανώνει το συμπέρασμα ότι «είναι πολύ καλά», μάλλον δεν λειτουργεί πάντα. Το να είσαι αυτάρκης και ολιγαρκής, αισιόδοξη και ευγνώμων, μπορεί να συνδράμει θετικά στην ψυχική υγεία, μπορεί όμως να είναι και κακό, καθώς δεν αφήνει το άτομο να προχωρήσει παρακάτω.

Πηγή