Πέντε συμπεριφορές που δείχνουν ότι έχετε κατάθλιψη
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τα πιο συχνά συμπτώματα της κατάθλιψης. Ωστόσο κάποιες φορές αυτή καμουφλάρεται πίσω από μια καθημερινότητα που δεν δείχνει παθολογική; Ιδού πέντε μοτίβα συμπεριφοράς που ενδεχομένως να κρύβουν την κατάθλιψη
Ιδιαίτερα αν από τους πέντε τύπους συμπεριφοράς που ακολουθούν, συντρέχουν όλοι ή οι περισσότεροι από αυτούς, τότε θα πρέπει να προβληματιστείτε για το ενδεχόμενο να έχετε κατάθλιψη – και οι εν λόγω τύποι συμπεριφοράς να μην είναι παρά η αντίδρασή σας στο να την αποδεχτείτε.
Επιδεικνύετε ακραία τελειομανία
Προσπαθείτε να κάνετε διαρκώς το καλύτερο με ό,τι κι αν ασχολείστε και έχετε την τάση να αναλαμβάνετε τις ευθύνες, ακόμη και εκείνες που δεν σας αναλογούν. Είστε ο τέλειος γονέας, ολοκληρωμένος επαγγελματίας, αρχηγός της παρέας, ο καλύτερος φίλος. Μετράτε συνεχώς και αξιολογείτε τις καταστάσεις και αν δεν ανταποκρίνεστε στις προσδοκίες, αυξάνεται την πίεση στον εαυτό σας. Το καθημερινό σας πρόγραμμα είναι εξοντωτικό -έχετε φροντίσει να γεμίσετε κάθε ώρα και λεπτό με κάποια δραστηριότητα, αλλιώς αισθάνεστε ενοχές. Δεν χαλαρώνετε ποτέ, ίσως γιατί γνωρίζετε ότι αν το κάνετε αυτό θα έρθει στην επιφάνεια η κατάθλιψη.
Δεν αποδέχεστε ότι ζορίζεστε
Αποφεύγετε ή απορρίπτετε τον θυμό, τις δικαιολογίες και όλα τα επώδυνα συναισθήματα. Δεν μπορείτε να εκφράσετε αρνητικά συναισθήματα και να παραδεχτείτε ότι νιώθετε απογοητευμένος, σκασμένος, και ότι βρίσκετε τα πάντα μάταια. Αντί αυτής της συμπεριφοράς χαμογελάτε, ερχόμενοι συχνά σε κοντράστ με αυτό που πραγματικά σας συμβαίνει. Δεν θέλετε να σας σχολιάσουν αρνητικά και θέλετε να αποφύγετε τη μιζέρια, με αποτέλεσμα να φοράτε μια χαμογελαστή μάσκα.
Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικό όταν υπάρχει αυτοκτονικός ιδεασμός, καθώς δεν αφήνετε να μπει κανείς στον κόσμο σας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.
Έχετε ανάγκη για πλήρη έλεγχο
Η ανάγκη για συνεχές κοντρολάρισμα είναι εξουθενωτική και έτσι πολύς χρόνος και φαιά ουσία δαπανάται για τα πράγματα που μπορεί να προκύψουν και να διακόψουν αυτόν τον έλεγχο. Ίσως να μην είναι προφανές στους άλλους ότι το άγχος αυτό υπάρχει. Περισσότερο εμφανές γίνεται όταν οι άνθρωποι γύρω σας σάς επαινούν και σας θαυμάζουν για το πώς τα φροντίζετε όλα στην εντέλεια.
Προσθέτετε διαρκώς στόχους
Μπορεί αυτό να είναι το να βάψετε το σπίτι ή να τακτοποιήσετε την αποθήκη ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Ή να αναμορφώσετε τη δομή την εταιρείας και να φέρετε τα πάνω κάτω. Επαγγελματικά αυτό μπορεί να σας δώσει τη φήμη ανθρώπου οραματιστή και στον προσωπικό τομέα να σας κάνει να φαίνεστε εξαιρετικά δραστήριος. Προφανώς, το να χρησιμοποιείτε στόχους και επιτεύγματα είναι ένας τρόπος για να αισθάνεστε πολύτιμοι και να αποσπάσετε τον εαυτό σας από κάθε εσωτερική ανασφάλεια ή φόβο.
Νιώθετε (και δηλώνετε) ευλογημένος
Πέρα από την αμερικανιά του να δηλώνει κανείς διαρκώς ευλογημένος λόγου χάρη στα social media (ή ένα κράμα υπερβολής και αφέλειας, αν θέλετε πιο κομψά), το να υπολογίζει κάποιος διαρκώς το τι έχει στη ζωή του και από εκεί να διατρανώνει το συμπέρασμα ότι «είναι πολύ καλά», μάλλον δεν λειτουργεί πάντα. Το να είσαι αυτάρκης και ολιγαρκής, αισιόδοξος και ευγνώμων, μπορεί να συνδράμει θετικά την ψυχική υγεία , μπορεί όμως να είναι και κακό, καθώς δεν αφήνει το άτομο να προχωρήσει παρακάτω. Είναι, τρόπον τίνα, ένα σήμα στον εαυτό μας, του τύπου «καλά είσαι εδώ, κάτσε εκεί που είσαι», αφού μάλιστα δεν έχει χρειαστεί να περάσεις και Κατοχή…