Πέντε tips για να εντάξετε τα ζυμαρικά στη δίαιτά σας
Όσον αφορά τη δίαιτα, οι μακαρονάδες είναι απαγορευτικές. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα ζυμαρικά μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί να μαγειρεύονται με «μεσογειακό» τρόπο.
Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας ισορροπημένος τρόπος διατροφής, που δε δαιμονοποιεί ομάδες τροφίμων. Αντιθέτως, εστιάζει στην κατανάλωση κάθε τροφής (όπως ζυμαρικά) με μέτρο. Γι’ αυτό αποτελεί ένα καλό και βιώσιμο σχέδιο διατροφής.
Έτσι, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, να αισθανθείτε πιο υγιείς ή απλά να μαγειρέψετε τα ζυμαρικά σας με καλύτερα για εσάς συστατικά, σας έχουμε πέντε tips.
1. Μην παραλείπετε την πρωτεΐνη
Μια μερίδα ζυμαρικών δεν έχει ιδιαίτερα πολλές θερμίδες – περίπου 250 έως 300 θερμίδες – αλλά είναι το άμυλο αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται γρήγορα, τείνουν να πέφτουν εξίσου γρήγορα. Αυτό συνήθως προκαλεί επιθυμία για ακόμη περισσότερους υδατάνθρακες.
Το καλό είναι ότι μπορείτε να περιορίσετε αυτήν την κατάσταση, προσθέτοντας στα ζυμαρικά σας πρωτεΐνη, λίπος και φυτικές ίνες.
Η πρωτεΐνη θα πρέπει να καλύπτει το 1/4 του πιάτου σας. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα καθώς χάνετε βάρος και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καύση θερμίδων καθημερινά.
Συνοδέψτε, λοιπόν, τα ζυμαρικά σας με στήθος κοτόπουλο, σολομό ή γαρίδες.
2. Μη φοβάστε το λίπος
Ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει τα «καλά» λίπη, συγκριτικά με τους υδατάνθρακες, και έτσι αισθάνεστε χορτάτη. Ενώ τα λίπη, όπως και τα ζυμαρικά, παρουσιάζονται ως εχθρός του αδυνατίσματος, στην πραγματικότητα μπορούν να είναι υγιεινά.
Όταν λέμε «καλά» λίπη συνήθως αναφερόμαστε στα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της LDL χοληστερόλης (το είδος που φράζει τις αρτηρίες) και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Βάλτε, λοιπόν, λίγο ελαιόλαδο στα ζυμαρικά σας ή συνοδέψτε τα με μία σάλτσα από αβοκάντο.
3. Προσθέστε λαχανικά
Κάντε τα λαχανικά τον πρωταγωνιστή του πιάτου σας και αφήστε τα ζυμαρικά να είναι ο συμπρωταγωνιστής. Έχετε κατά νου να προσθέτετε 2-3 μερίδες λαχανικών για κάθε πιάτο, έτσι ώστε να έχετε ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Μπορείτε να προσθέσετε όποια λαχανικά θέλετε, όπως ντομάτες, κρεμμύδια, σπανάκι ή μπρόκολο.
4. Προτιμήστε ζυμαρικά ολικής άλεσης
Ο οργανισμός σας χωνεύνει πιο γρήγορα το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, ενώ για τα αντίστοιχα προϊόντας ολικής άλεσης χρειάζεται περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα να μένετε χορτάτη για περισσότερη ώρα.
Έχετε κατά νου ότι κανένα τρόφιμο δεν οδηγεί σε αύξηση του βάρους όταν καταναλώνεται με μέτρο. Σίγουρα, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης αποτελούν μια πιο υγιεινή επιλογή, με περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά αν σας φαίνονται άνοστα, δεν υπάρχει λόγος να τα επιλέξετε. Τηρήστε απλώς τους προηγούμενους κανόνες.
5. Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε ρηχά πιάτα
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν το «σύνδρομο του άδειου πιάτου» από την παιδική τους ηλικία, με αποτέλεσμα να ψυχαναγκάζονται να τρώνε όλο τους το φαγητό ακόμη και αν έχουν χορτάσει.
Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, σερβίρετε τα ζυμαρικά σας σε ρηχό πιάτο. Έτσι, θα καταλήξετε να τρώτε λιγότερο.