Πέντε tips για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας
Μερικές φορές κάτι απλό, όπως το να τραγουδήσετε το αγαπήμενο σας τραγούδι ή να δείτε ένα επεισόδιο από μια κωμική σειρά, είναι αρκετό για να νιώσετε καλύτερα και να χαλαρώσετε.
Αν πάλι νιώθετε μοναξιά, περνώντας χρόνο με τους κοντινούς σας ανθρώπους ή το κατοικίδιό σας, μπορεί να σας κάνει να δείτε τη ζωή πιο αισιόδοξα.
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε κάπως «πεσμένη», δοκιμάστε να ακολουθήσετε κάποια από τις παρακάτω συμβουλές…
1. Βοηθήστε κάποιον
Μπορεί οι περισσότεροι άνθρωποι να λειτουργούν εγωκεντρικά και να βαφτίζουν τα δικά τους προβλήματα και ενδιαφέροντα ως τα πιο σημαντικά, αλλά αφήνοντας αυτή τη νοοτροπία πίσω σας, θα εκπλαγείτε από τη θετική επίδραση της γενναιοδωρίας σας στη διάθεσή σας. Μαγειρέψτε στον σύντροφό σας το αγαπημένο του φαγητό, κρατήστε την πόρτα για ένα συνάδερφο ή χαρίστε τα ρούχα που δε χρειάζεστε. Αντί να περιμένετε το καλό, αναλάβετε εσείς πρωτοβουλία.
2. Γυμναστείτε
Γιόγκα, τρέξιμο, χορό ή κολύμπι, όποιο είδος άσκησης και αν προτιμάτε, η γυμναστική αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Εκτός από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της γυμναστικής ξεχνάτε ό,τι σας απασχολεί και εκτονώνεστε, ο οργανισμός σας εκκρίνει σεροτονίνη και ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες σχετίζονται με την καλή διάθεση.
3. Κάντε μια βόλτα στη φύση
Οι ενήλικες που είχαν στενή επαφή με τη φύση κατά την παιδική τους ηλικία εμφανίζουν καλύτερη ψυχική υγεία και πιο θετικά συναισθήματα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας στη Βαρκελώνη. Το περπάτημα στη φύση μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας, τόσο μέσω της άσκησης όσο και της απόλαυση που προσφέρει η επαφή με το πράσινο.
4. Αναζητήστε τον ήλιο
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές θρησκείες και κουλτούρες, ανά τους αιώνες, έχουν θεοποιήσει τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Εκτός από ζωογόνος, ο ήλιος είναι επιπλέον ευεργετικός για τη ψυχολογία, αφού αυξάνει την έκκριση ενδορφινών.
5. Χαμογελάστε…
κάνει καλό! Μπορεί να σας ακούγεται γελοίο, όμως το χαμόγελο μπορεί να «ξεγελάσει» το σώμα σας να αρχίσει να εκκρίνει ενδορφίνες, τις ορμόνες της χαράς. Αμερικανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χαμόγελο πράγματι οδηγεί τον εγκέφαλο στη δημιουργία θετικών συναισθημάτων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί μέσο αντιμετώπισης ψυχικών νόσων, όπως η κατάθλιψη.