Πέντε τρόποι να αποτρέψετε τους αδερφικούς καβγάδες

Προκειμένου να αποτρέψετε τους αδελφικούς καβγάδες, θα πρέπει να βοηθήσετε τα παιδιά σας να συνεργάζονται και να τα καθοδηγήσετε προς καλύτερους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω πέντε συμβουλές για να τα καταφέρετε.

1. Φροντίστε τις ανάγκες κάθε παιδιού

Τα παιδιά σας πρέπει να αισθάνονται ότι τα αγαπάτε και τα εκτιμάτε εξίσου. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αισθάνονται ότι πρέπει να ανταγωνίζονται για την αγάπη και την προσοχή σας. Μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτά τα συναισθήματα φροντίζοντας να περνάτε ξεχωριστό χρόνο με κάθε παιδί και να μη συγκρίνετε τα παιδιά μεταξύ τους.

2. Ορίστε σαφείς οικογενειακούς κανόνες

Οι κανόνες επιτρέπουν στα παιδιά να γνωρίζουν τι είναι εντάξει και τι όχι. Εάν έχετε θεσπίσει οικογενειακούς κανόνες, είναι ευκολότερο για εσάς να υπενθυμίζετε στα παιδιά πώς περιμένετε να αντιμετωπίζουν το ένα το άλλο. Βάλτε ένα αντίγραφο των κανόνων του σπιτιού σας στο ψυγείο ή κάπου όπου ο καθένας μπορεί να τους δει και αν τα παιδιά εξακολουθούν να παραβιάζουν τους κανόνες, χρησιμοποιήστε μια προσυμφωνημένη συνέπεια.

3. Επιβραβεύσετε τα

Παρατηρήστε και δώστε θετικά σχόλια στα παιδιά σας όταν συμπεριφέρονται καλά. Όταν λέτε στα παιδιά με σαφήνεια τι σας αρέσει στη συμπεριφορά τους, είναι πολύ πιο πιθανό να δείτε ξανά αυτήν τη συμπεριφορά.

4. Διδάξτε τα παιδιά πώς να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους

Είστε το νούμερο ένα πρότυπο των παιδιών σας. Τα παιδιά σας θα παρατηρήσουν εάν επιλύσετε τις διαφορές σας χωρίς τσακωμούς κι εντάσεις. Επομένως, εάν θέλετε τα παιδιά σας να λύνουν τις διαφορές τους ήρεμα και με σεβασμό, πρέπει να σας δουν να το κάνετε αυτό. Εάν θέλετε να μπορούν να λένε συγγνώμη σε άλλους, πρέπει να σας δουν να ζητάτε συγγνώμη.

5. Μειώστε τις ευκαιρίες για προστριβές

Για ποιους λόγους τσακώνονται τα παιδιά σας συνήθως; Βρείτε τι πυροδοτεί τις μεταξύ τους εντάσεις και κάντε ό, τι περνάει από το χέρι σας για να αποτρέψετε τη δημιουργία μιας τέτοιας κατάστασης. Για παράδειγμα, όταν το μεγάλο παιδί έχει διάβασμα και άγχος, κρατήστε το μικρό σας απασχολημένο ώστε να μην ενοχλεί το αδερφάκι του. Αντίστοιχα, όταν το μικρότερο παιδί είναι κουρασμένο, πεινάει ή απλά έχει μια κακή μέρα, προσπαθήστε να περιορίσετε τις αλληλεπιδράσεις του με το μεγαλύτερο παιδί.

Πηγή