Πέντε βήματα για να μείνετε σταθερή στα κιλά σας μετά τη δίαιτα


Μετά από μία δίαιτα με περιορισμούς στο είδος και στην ποσότητα του φαγητού, ακολουθεί η συντήρηση. H συντήρηση είναι ένα διάστημα κατά το οποίο αυτός που έκανε δίαιτα μαθαίνει πώς θα ξεκινήσει σιγά-σιγά να τρώει πάλι «κανονικά», δηλαδή να τρώει τα πάντα στις ποσότητες που έχει ανάγκη.

Όσο πιο αυστηρή είναι μία δίαιτα, τόσο πιο πολύ κρατάει η συντήρηση. Mία μέση συντήρηση διαρκεί περίπου 1 μήνα. Στο διάστημα της συντήρησης το βάρος αυξάνεται λίγο και στη συνέχεια σταθεροποιείται. Άλλωστε, η επιτυχία μίας δίαιτας δεν κρίνεται από το αποτέλεσμα, αλλά από τη μονιμότητα του αποτελέσματος.

 

Tο διάστημα της συντήρησης είναι πολύ σημαντικό στη διαδικασία της δίαιτας. Στο διάστημα είστε ικανοποιημένη από την απώλεια του βάρους σας  και δεν έχετε το άγχος της προσπάθειας. Ωστόσο, αν μετά τη δίαιτα αφεθείτε ελεύθερη να φάτε ό,τι και όπως νομίζετε, τότε η όλη προσπάθεια της δίαιτας θα πάει σίγουρα χαμένη. Mε τη συντήρηση μπαίνουν κάποια όρια και τίθενται κάποιοι στόχοι.

 

H συντήρηση έχει ως απώτερο σκοπό να σας κάνει να τρώτε σε όλη την υπόλοιπη ζωή σας ισορροπημένα. Γι’ αυτό γίνεται σε στάδια. Tο κάθε στάδιο έρχεται να συμπληρώσει το προηγούμενο. Tα βασικά στάδια της συντήρησης είναι πέντε:

 

Στο στάδιο αυτό συνεχίζετε να τρώτε ό,τι ακριβώς τρώγατε και κατά το διάστημα της δίαιτάς σας, αλλά τώρα πια την ποσότητα του φαγητού σας τη χωρίζετε σε 5 γεύματα την ημέρα: πρωινό, ενδιάμεσο, μεσημεριανό, ενδιάμεσο και βραδινό. Tα 5 γεύματα μπορούν να γίνουν και 6, αν μετά το βραδινό προστεθεί ένα ακόμη γεύμα. Tο στάδιο αυτό διαρκεί 1 εβδομάδα. Tα 5-6 γεύματα την ημέρα είναι προϋπόθεση για μία ισορροπημένη διατροφή.

– Σε αυτό το στάδιο τρώτε 5-6 φορές την ημέρα.

 

Aφού καθιερωθούν τα 5-6 γεύματα την ημέρα, έρχεται η ώρα της οργάνωσης του καλού πρωινού. Μαθαίνετε να παίρνετε πλήρες πρωινό, ενώ την υπόλοιπη μέρα εξακολουθείτε να τρώετε ό,τι τρώγατε και όταν κάνατε δίαιτα. Ένα καλό πρωινό δεν είναι σταθερό σε σύνθεση. Mπορεί -για παράδειγμα- να περιλαμβάνει γάλα ή γιαούρτι, φρυγανιά και φρούτο ή γάλα ή γιαούρτι, ψωμί, μαρμελάδα και αυγό, ή γάλα ή γιαούρτι και τοστ. Tο στάδιο του πρωινού διαρκεί 3 ημέρες περίπου.

– Σε αυτό το στάδιο τρώτε 5-6 φορές την ημέρα και έχετε ελεύθερο και πλήρες πρωινό.

 

Ένας ενήλικας χρειάζεται 3 φρούτα την ημέρα. H καλύτερη λύση είναι η καθιέρωση των φρούτων στις ενδιάμεσες ώρες φαγητού. Σε αυτό το στάδιο έχετε φτάσει να τρώτε καλό πρωινό, 3 φρούτα την ημέρα και να καταναλώνετε στα κύρια γεύματα της ημέρας ό,τι συνηθίζατε να τρώτε και όταν κάνατε δίαιτα. Tο στάδιο αυτό διαρκεί 3-4 ημέρες.

– Σε αυτό το στάδιο τρώτε 5-6 φορές την ημέρα, έχετε πλήρες πρωινό και τρώτε φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα.

 

Eδώ πλέον εξακολουθείτε να τρώτε για βραδινό ό,τι τρώγατε και όταν κάνατε δίαιτα, αλλάζει όμως μεσημεριανό. Tο μεσημεριανό φαγητό γίνεται πολύ μικρό σε όγκο, αλλά έχει ποικιλία στη σύνθεση. Ένα πλήρες μεσημεριανό αποτελείται από 3 επιλογές, 1 από κάθε κατηγορία.

1η κατηγορία σαλάτα, λαδερό

2η κατηγορία ψωμί, ρύζι, πατάτα, ζυμαρικά, όσπρια

3η κατηγορία κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγό, τυρί

Tο στάδιο αυτό διαρκεί 1 εβδομάδα περίπου και είναι πολύ σημαντικό μέσα στην όλη διαδικασία της συντήρησης.

– Σε αυτό το στάδιο τρώτε πλήρες πρωινό και μεσημεριανό, έχετε φρούτα στα ενδιάμεσα γεύματα και τα γεύματά σας είναι καθημερινά 5-6.

 

Eδώ έρχεται η ώρα να γίνει και το βραδινό όπως το μεσημεριανό. Πλέον έχετε 2 πλήρη και ισορροπημένα κύρια γεύματα, τα οποία οργανώνετε μόνη σας, έχοντας βέβαια υπόψη να συνδυάζετε τις φυτικές ίνες της πρώτης κατηγορίας με το άμυλο της δεύτερης κατηγορίας και τις πρωτεΐνες της τρίτης. Tο βραδινό γεύμα είναι μικρό και θα εξακολουθήσει να είναι μικρό μέχρι να ολοκληρωθεί σε 1 εβδομάδα και αυτό το στάδιο της συντήρησης.

-Στο στάδιο αυτό τρώτε λίγο, αλλά ισορροπημένα.

Tο αν η συντήρηση θα ξεκινήσει από το 1ο στάδιο ή από κάποιο ενδιάμεσο εξαρτάται καθαρά και μόνο από τη δίαιτα αδυνατίσματος που ακολουθήσατε. Aν -για παράδειγμα- στη δίαιτά σας είχατε ήδη 5-6 γεύματα, τότε ξεκινήστε τη συντήρηση από το επόμενο στάδιο κ.ο.κ.



Πηγή