Περαιτέρω επιδείνωση οικονομικού κλίματος εντός του Μαΐου
Νέα επιδείνωση σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάιο, παρά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου μέρους των οικονομικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που καταρτίζει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 88,5 μονάδες από τις 99,3 μονάδες τον Απρίλιο. «Η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος που καταγράφεται υπογραμμίζει το βάθος της οικονομικής κρίσης, η οποία αναμένεται να έχει σημαντική διάρκεια και να επηρεάσει δομικά και όχι μόνο συγκυριακά όλους τους τομείς της οικονομίας», επισημαίνει το ΙΟΒΕ.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε στις 82,8 μονάδες τον Μάιο (από τις 97,6 τον Απρίλιο), φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 4,5 ετών, με τις πιο έντονα αρνητικές εκτιμήσεις να είναι αυτές που αφορούν νέες παραγγελίες για την εγχώρια αλλά και την εξωτερική αγορά.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ανάλογα στοιχεία αποτυπώνονται και στον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (δείκτης PMI), που καταρτίζει η IHS Markit. Ο εν λόγω δείκτης ανέκαμψε μεν τον Μάιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 41,1 μονάδες από τις 29,5 μονάδες τον Απρίλιο, αλλά παραμένει μακριά από τις 50 μονάδες που είναι όριο ανάμεσα στην ύφεση και στην ανάπτυξη. Επιπλέον, όπως σημειώνει η IHS Markit, η συρρίκνωση της παραγωγής και η μείωση των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης είναι από τις πιο έντονες που έχουν καταγραφεί από το 2015. «Οι τρέχουσες προβλέψεις μας για τη βιομηχανική παραγωγή υποδεικνύουν σημαντική συρρίκνωση κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς αναμένεται ετήσια μείωση της παραγωγής κατά 7,8% μέσα στο 2020. Παρότι η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί προς το τέλος του έτους, η ισχυρή επίδραση του τουρισμού στην ελληνική οικονομία θα διοχετευθεί αναπόφευκτα σε όλους τους τομείς, δεδομένου ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει εξασθενημένη», εκτιμά η IHS Markit.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανεμπόριο σημείωσε ελεύθερη πτώση τον Μάιο, καθώς το άνοιγμα των καταστημάτων δεν συνοδεύθηκε από ανάλογη αύξηση του τζίρου, ενώ την ίδια ώρα υποχώρησαν οι πωλήσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στις 65,8 μονάδες από τις 90,6 τον Απρίλιο.
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις υπηρεσίες, καθώς διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 47,9 μονάδες από τις 80,9 μονάδες τον Απρίλιο. Ενδεικτικό του κλίματος στον εν λόγω κλάδο είναι ότι μόλις το 12% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι λειτουργεί απρόσκοπτα.
Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές, μετά την πρωτοφανή πτώση τον Απρίλιο στις 14,3 μονάδες, ενισχύθηκε ήπια τον Μάιο, στις 18,5 μονάδες.
Εξασθενημένη αλλά σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο εμφανίζεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται τον Μάιο στις -33 μονάδες από τις -32,6 τον Απρίλιο. Η σταθεροποίηση των προσδοκιών των νοικοκυριών αποδίδεται από το ΙΟΒΕ στην ικανοποιητική εξέλιξη της πανδημίας τον Μάιο, τουλάχιστον στην Ελλάδα.