Πέτρα Λέσβου, η Παναγία η Γλυκοφιλούσα
Τη βόρεια ακτογραμμή της Λέσβου, νοτίως της πανέμορφης πολιτείας του Μολύβου, στολίζει μια κωμόπολη με παραδοσιακό χρώμα, απλωμένη κατά μήκος εκτεταμένης αμμουδιάς και σε καταπράσινη έκταση με καλλιέργειες.
Το οικιστικό αυτό σύνολο φέρει την ονομασία Πέτρα, και τούτο διότι στο μέσο του ορθώνεται επιβλητικός ένας χαρακτηριστικός βράχος.
Καλοδιατηρημένα αρχοντικά και σπίτια, γραφικοί πεζόδρομοι, εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, το λιμάνι με το όμορφο ηλιοβασίλεμα συνθέτουν την εικόνα της Πέτρας, που σύμφωνα με τη μυθική παράδοση αποτέλεσε το αγκυροβόλι του Aχιλλέα στον Tρωικό Πόλεμο.
Την κορυφή του βράχου της Πέτρας, ύψους 40 περίπου μέτρων, καταλαμβάνει ο μεταβυζαντινός ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, ένα από τα πλέον σημαντικά προσκυνήματα ολόκληρης της Λέσβου.
Το αίσθημα βαθιάς θρησκευτικής συγκίνησης και η υπέροχη θέα είναι τα ανεκτίμητα δώρα που προσφέρει η Παναγία στους πολυπληθείς επισκέπτες, οι οποίοι ανεβαίνουν 114 σκαλιά, λαξευμένα στην πέτρα.
Ο ναός της Παναγίας της Πέτρας, όπως είναι επίσης γνωστός, ιδρύθηκε κατά πάσαν πιθανότητα στη θέση παλαιότερου, έλαβε δε τη σύγχρονη μορφή του το 1840.
Το εσωτερικό του κοσμούν αξιόλογες εικόνες, ξυλόγλυπτο τέμπλο και επισκοπικός θρόνος, καθώς και πολύτιμα σκεύη και αναθήματα.
Η Παναγία η Γλυκοφιλούσα πανηγυρίζει το Δεκαπενταύγουστο, ενώ προσελκύει έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πιστών κατά την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής και τη μετέπειτα περιφορά του Επιταφίου.
Αξίζει να προστεθεί ότι κοντά στην Παναγία τη Γλυκοφιλούσα βρίσκεται ένα ακόμη αξιοπρόσεκτο θρησκευτικό μνημείο, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, μονόκλιτη βασιλική του 17ου αιώνα, με τοιχογραφία όπου απεικονίζεται η στιγμή του απαγχονισμού του Ιούδα.
Πηγή: in.gr