Πέτρες στην χολή: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και πρόληψη


Πέτρες στην χολή: Αίτια

Καταστάσεις όπως η υπερπαραγωγή χολής, η αναιμία (αιμολυτική, δρεπανοκυτταρική), κίρρωση του ήπατος, φλεγμονή του χοληδόχου πόρου, σακχαρώδης διαβήτης είναι πιθανά αίτια για τη δημιουργία χολολίθων. Η χολή παράγεται από το πάγκρεας και είναι υποβοηθητικό στοιχείο στην πεπτική διαδικασία των λιπών.

Πέτρες στην χολή: Συμπτώματα

Αν και σε πολλούς ανθρώπους η ύπαρξη χολολίθων είναι ασυμπτωματική, τα κύρια συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν και να υποδηλώνουν την πιθανή χολολιθίαση είναι πόνος στο επιγάστριο (κολικοειδής) με κύριο χαρακτηριστικό την εμφάνιση του μετά το φαγητό. Πυρετός και ίκτερος (κιτρίνισμα στα μάτια) είναι δυνατό να παρατηρηθούν. Ο αποχρωματισμός των κοπράνων μαζί με την τάση για εμετό είναι στοιχεία ύποπτα για την ύπαρξη χολολίθων – χολοκυστίτιδας.

Πέτρες στην χολή: Ποιες είναι οι επιπλοκές – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Βασική επιπλοκή είναι η απόφραξη του χοληδόχου πόρου από τους χολόλιθους. Η κατάσταση αυτή μπορεί να δημιουργήσει παγκρεατίτιδα ή χολαγγειίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χειρουργική θεραπεία είναι επείγουσα και η χολοκυστεκτομή είναι η συνήθης μέθοδος θεραπείας. Η χολοκυστεκτομή μπορεί να γίνει με ανοιχτή προσπέλαση ή λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική τεχνική έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα καθότι δεν ανοίγεται χειρουργικά η κοιλία, υπάρχει γρήγορη ανάρρωση και οι επιπλοκές είναι λιγότερες.

Σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι ήπια είναι δυνατόν να ακολουθηθεί συντηρητική αγωγή με φάρμακα που διαλύουν τους χολόλιθους (κυρίως αυτούς που προέρχονται από τη χοληστερίνη). Έχουν υπάρξει επίσης θεραπευτικές προσεγγίσεις με τη μέθοδο της λιθοτριψίας για άτομα που για διάφορους λόγους δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν στη διαδικασία της αναισθησίας.

Πώς να προφυλαχτείτε από τις πέτρες στην χολή

Η διατροφή με φαγητά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος και η απώλεια βάρους μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της χολολιθίασης.



Πηγή