Πιο επιρρεπείς στην απιστία όσοι γεννήθηκαν εκτός προγραμματισμoύ
Είστε παιδί προγραμματισμένης εγκυμοσύνης ή καρπός μιας βραδιάς πάθους; Εάν είστε το δεύτερο, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να απιστήσετε, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Κάνσας.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα παιδιά που γεννήθηκαν εκτός οικογενειακού προγραμματισμού, ως ενήλικες έχουν περισσότερες πιθανότητες να απιστήσουν και είναι πιο ασταθείς, καθώς έχουν την ανασφάλεια ότι είναι ανεπιθύμητοι.
Η ανακάλυψη των επιστημόνων είναι ενδιαφέρουσα, καθώς το γεγονός της μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης φαίνεται ότι έχει αντίκτυπο στην ενήλικη ζωή των ανθρώπων, ακόμη και 40 χρόνια μετά.
Ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας Όμρι Γκιλάθ υποστήριξε: «Το να νιώθεις ανεπιθύμητος ή εκτός προγραμματισμού αυξάνει τις πιθανότητες του ανθρώπου να έχει ανασφάλειες και ανησυχίες σε ζητήματα που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, την οικειότητα και την εξάρτηση με τους συντρόφους του».
«Έχοντας αυτήν την εικόνα στο μυαλό, είναι σαν να υπάρχει ένα σύννεφο πάνω από το κεφάλι των ενηλίκων που γεννήθηκαν εκτός προγραμματισμού, που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια υψηλότερη ευαισθησία στην απόρριψη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία στις σχέσεις τους», πρόσθεσε.
Πιο επιρρεπείς σε εξωσυζυγικές σχέσεις
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ανασφαλείς άνθρωποι είναι πιο πιθανόν να εμπλακούν σε εξωσυζυγικές σχέσεις ή να κωλήσουν σε ένα κύκλο χωρισμών και επανασυνδέσεων.
Πώς έγινε η έρευνα
Η αναλυτές ανέλυσαν 350 ανθρώπους που συμπλήρωσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Οι ερωτήσεις αφορούσαν στο πώς οι μετέχοντες σκέφτονται, νιώθουν και συμπεριφέρονται στις σχέσεις τους.
Ο τρόπος σύνδεσης των ανθρώπων παίζει ρόλο σε μια σχέση ερωτική, όπως και στις σχέσεις των ανθρώπων με τους συγγενείς τους, τους φίλους τους και τον κοινωνικό τους κύκλο.
Οι μετέχοντες ερωτήθηκαν για τον τρόπο σύλληψή τους, εάν ήταν προϊόν προγραμματισμού ή όχι.
Από τους συμμετέχοντες, οι 56 πιστεύουν ότι ήταν παιδιά μη προγραμματισμένης εγκυμοσύνης, ενώ 174 απάντησαν ότι η σύλληψή τους έγινε κατά λάθος.
«Εάν το πεις στα παιδιά σου, ακόμη κι όταν γίνουν ενήλικες, ενδέχεται να έχει επιπτώσεις», είπε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι το ζήτημα συνδέεται με την ανασφάλεια κάποιου να συνδεθεί.
Στο δεύτερο μέρος του πειράματος, ζητήθηκε από τους μετέχοντες να φανταστούν ότι η ύπαρξή τους οφείλεται σε μη προγραμματισμένη σύλληψη.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μια τέτοια υπόθεση δημιουργούσε μεγαλύτερη ανασφάλεια στους μετέχοντες αναφορικά με τις σχέσεις τους.
Οι ερευνητές προτείνουν στους γονείς να είναι προσεκτικοί εάν αποφασίσουν να πουν στα παιδιά τους ότι η εγκυμοσύνη ήταν μη προγραμματισμένη.
govastileto.gr