Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Μπρα ντε φερ χωρίς «νικητή» οι διαπραγματεύσεις
Σε μαραθώνιο για πρωταθλητές έχει εξελιχθεί η υπόθεση του πλαφόν στο φυσικό αέριο, με τους υπουργούς ενέργειας να μην καταφέρνουν να «τερματίσουν» τον αγώνα ούτε και σήμερα.
Η προκαθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης πέρασε χωρίς να δώσει λύση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο βασικών ευρωπαϊκών μπλοκ, οι οποίες δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, επιβεβαιώνοντας τις ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές των διεθνών πηγών οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΝ συμφώνησαν στον μηχανισμό απόσυρσης, δηλαδή τους όρους και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορεί να παρακαμφθεί το πλαφόν, στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού σε ένα κράτος – μέλος της ΕΕ.
Πλέον, η συζήτηση μεταφέρεται στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να επιστρέψει στους υπουργούς την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συνεχίζουν να διαφωνούν για το εάν και το κατά πόσον το μέτρο μπορεί να αμβλύνει την ενεργειακή κρίση στη Γηραιά Ήπειρο.
«Τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα των διαπραγματεύσεων είναι το επίπεδο και πεδίο του πλαφόν στην τιμή» σύμφωνα με δήλωση ανώτερου Ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος πρόσθεσε πως κατά τις συζητήσεις δεν ήταν όλες οι χώρες «ανοιχτές» στο να επιτευχθεί συμφωνία. Η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που αντιδρούν, σημειώνει το Reuters, τονίζοντας πως υπήρξαν και ορισμένες χώρες υπέρ του πλαφόν που αντέδρασαν αρνητικά οσόν αφορά την τελευταία επίσημη πρόταση που συζητήθηκε.
Σημειώνεται πως προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο Έλληνας υπουργός, κ. Κώστας Σκρέκας δήλωσε πως «Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα» δίνοντας τον τόνο για το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των 27 αλλά και για την κρισιμότητα της κατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο του συμβιβασμού που πρότεινε η τσεχική προεδρία και συζητήθηκε το σαββατοκύριακο προέβλεπε ότι το πλαφόν θα τίθεται σε ισχύ αν οι τιμές ξεπερνούν τα 200 – 220 ευρώ τη μεγαβατώρα για πέντε ημέρες στα βραχυπρόθεσμα προθεσμιακά συμβόλαια στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου (TTF) και εάν είναι επίσης κατά 35 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).
Η νέα πρόταση της Ελλάδας
Ήδη από το βράδυ της Δευτέρας 12/12 ξεκίνησε ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων στους κόλπους των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας, με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, Κώστα Σκρέκα.
Τα τρία σημεία για το πλαφόν, τα οποία πρότεινε η Ελλάδα και υιοθετήθηκαν από ακόμα 12 Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ισπανία, Κροατία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λετονία) είναι:
- ένα δυναμικό πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες,
- το πλαφόν αυτό θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs και
- να υπάρχει ένας μηχανισμός αναστολής του πλαφόν όπως αυτός που προτείνει η προεδρία και όπως διαμορφώθηκε μετά από την Ολλανδία.
Δύσκολες ισορροπίες
Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία πολιτική συμφωνία για το φυσικό αέριο ανέφερε την Δευτέρα 12/12 η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό βρίσκεται στο τραπέζι κι «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μία πολιτική συμφωνία σχετικά με το τι είδους πλαφόν, πού είναι η ισορροπία στο τι είδους πλαφόν θέλουμε» ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει κατάληξη τις επόμενες ημέρες, ωστόσο κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, παραμένει ανοιχτή υπόθεση.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «για τον διορθωτικό μηχανισμό το ζήτημα είναι να βρεθεί η σωστή ισορροπία η οποία θα κόψει τις αυξήσεις τιμών, τη χειραγώγηση και τη σπέκουλα και από την άλλη πλευρά να μην κόψουμε την προμήθεια που φτάνει στην ευρωπαϊκή αγορά. Πολιτική συμφωνία σχετικά με το πεδίο εφαρμογής, για το όριο».