Πλεύρης: Την επόμενη εβδομάδα οι Υπουργικές Αποφάσεις για το φάρμακο

To 2022 θα είναι μια πιο ισορροπημένη χρονιά για το clawback, εκτίμησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της ημερίδας του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), το πρωί της Παρασκευής (17/06/2022).   

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι αναμένεται η έκδοση 6-7 Υπουργικών Αποφάσεων μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οι οποίες απηχούν τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική που νομοθετήθηκαν πρόσφατα. Μεταξύ αυτών, είναι η κατανομή της φαρμακευτικής δαπάνης σε δύο κλειστούς προϋπολογισμούς, έναν για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και έναν για τα φάρμακα της κοινότητας. Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, οι αλλαγές αυτές γίνονται προς την κατεύθυνση της προβλεψιμότητας.

Αναφερόμενος στις επιμέρους αλλαγές, ο Θάνος Πλεύρης έκανε λόγο για αντισταθμιστικές ρυθμίσεις ως προς την εισαγωγή νέων rebate, για την κατάργηση του 80-20 και του 90-10 στον υπολογισμό της ανάπτυξης στον τύπο του clawback. Όσο για το “σπάσιμο” της δαπάνης, σημείωσε ότι ο κλειστός προϋπολογισμός μακροπρόθεσμα δεν συμφέρει -ειδικά τα φάρμακα υψηλού κόστους-, τα οποία γρήγορα θα πρέπει να πάνε στις διαπραγματεύσεις.


Πηγή