Πληθωρισμός τροφίμων: Διευκρινίσεις Mητσοτάκη για το ελαιόλαδο-Τι είπε για την διαφορετική τιμολόγηση προϊόντων από τις πολυεθνικές
Για τον τρόπο που επηρεάζει το ελαιόλαδο τον πληθωρισμό των τροφίμων μίλησε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο OPEN. «Η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό 5 ετίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα τους τελευταίους μήνες στοχευμένο στον πληθωρισμό κυρίως των τροφίμων. Σε αυτό έχει παίξει ρόλο και το ελαιόλαδο. Το λέω αυτό γιατί το ελαιόλαδο σταθμίζεται πολύ περισσότερο στο ελληνικό καλάθι του νοικοκυριού. Καταναλώνουμε περισσότερο ελαιόλαδο. Εάν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν λίγο πάνω από 2%. Το ελαιόλαδο είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν το οποίο ανεβοκατεβαίνει και του οποίου οι τιμές είναι περίπου ίδιες παντού».
Για την επιστολή προς την Κομισιόν αναφορικά με την διαφορετική τιμολόγηση προϊόντων από τις πολυεθνικές
Επίσης μίλησε για την επιστολή που απέστειλε προς την Κομισιόν για την διαφορετική τιμολόγηση προϊόντων από τις πολυεθνικές.
«Διαπιστώσαμε ότι ότι υπάρχουν πρακτικές πολυεθνικών που χωρίζουν την Ευρώπη σε διαφορετικές ζώνες και τιμολογούν με έναν τρόπο αρκετά αυθαίρετο τα προϊόντα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές πρακτικές του ίδιου προϊόντος. Αυτό δεν ισχύει σε όλα τα προϊόντα αλλά αυτό γίνεται σε κάποια και το ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφατικά. Είναι κάτι που συζητείται σε επίπεδο υπουργών εμφατικά .Για πρώτη φορά αναβαθμίζεται σε επίπεδο πρωθυπουργού -να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση έτσι ώστε να λειτουργεί στην πράξη ενιαία αγορά .Γιατί δεν μπορούμε να διαφημίζουμε την ενιαία αγορά και να λέμε ότι έχουμε ενιαία αγορά στην Ευρώπη και να έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις» είπε.
«Εγώ ζητώ μια ευρωπαϊκή παρέμβαση η οποία θα αντιμετωπίσει τους λεγόμενους “εδαφικούς περιορισμούς προσφοράς”. Είναι ένας πού τεχνικός όρος που έχει να κάνει με το πώς τιμολογούν οι πολυεθνικές των οποίων και η ίδια η Επιτροπή αναγνωρίζει πως αυτοί οι περιορισμοί ουσιαστικά αντιβαίνουν στην λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα; Όχι κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά όμως όλα μαζί, μας κάνει να είμαστε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το πού ήμασταν πριν 1 χρόνο» συμπλήρωσε.
Και πρόσθεσε: «Θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έχουμε αναδείξει θέματα στην Ευρώπη πρώτοι και εκ των υστέρων έχουμε δικαιωθεί. Όμως η πιο δομική παρέμβαση τελικά αφορά την αύξηση των μισθών».