Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσει το κοριτσάκι σας μπαλέτο
Έχει παρατηρηθεί η τάση των γονιών να παρακινούν τα παιδιά τους να ξεκινήσουν μπαλέτο ακόμα και από προσχολική ηλικία! Το γεγονός αυτό φανερώνει ότι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη παρεξήγηση γύρω από αυτό το είδος χορού.
Το μπαλέτο είναι ένας πολύ απαιτητικός χορός που χρειάζεται πειθαρχεία και προσήλωση. Περιλαμβάνει ξενόγλωσσους ορισμούς και δύσκολες κινήσεις που, όπως είναι φυσικό, είναι δύσκολο να κατανοήσει ένα μικρό παιδί.
Σε όλες τις ακαδημίες μπαλέτου και στις επαγγελματικές σχολές μπαλέτου η εκπαίδευση των παιδιών ξεκινά μετά την ηλικία των οχτώ ετών. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί έχει ήδη ξεκινήσει το σχολείο, έχει αρχίσει να κοινωνικοποιείται και μπορεί να πάρει κάποιες αποφάσεις για τον εαυτό του (όπως για τις ασχολίες του).
Εκτός από αυτό, σε μικρότερες ηλικίες ο σκελετός του παιδιού είναι πολύ μαλακός για τις σωματικές απαιτήσεις και τις ασκήσεις του μπαλέτου.
Οι περισσότεροι γονείς φοβούνται ότι μετά από την ηλικία των πέντε τα παιδιά τους δεν θα έχουν μέλλον στο μπαλέτο και γι’ αυτό βιάζονται να τα γράψουν σε κάποια σχολή χορού.
Παρ’ όλα αυτά, η εκπαίδευση στο μπαλέτο μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και την ηλικία των δέκα ή των δώδεκα, και το παιδί να σημειώσει εξαιρετική πρόοδο.
Για όσους γονείς θέλουν να «μυήσουν» τα παιδιά τους στην τέχνη του μπαλέτου από πολύ μικρή ηλικία, υπάρχουν σε κάθε ερασιτεχνική σχολή μπαλέτου προπαρασκευαστικά μαθήματα μπαλέτου για παιδιά ηλικίας 4-8 χρονών. Πριν την ηλικία των τεσσάρων η προσοχή του παιδιού αποσπάται πολύ εύκολα, επειδή η ικανότητα συγκέντρωσης σε κάτι συγκεκριμένο είναι περιορισμένη. Αυτό δυσκολεύει το έργο των δασκάλων, και γι’ αυτό είναι προτιμότερο να για τους εκπαιδευτικούς και για τα ίδια τα παιδιά να ξεκινούν μαθήματα σε πιο μεγάλη ηλικία.
Τα προπαρασκευαστικά μαθήματα μπαλέτου είναι αρκετά απλά και με χαλαρή οργάνωση, για να είναι πιο προσιτά στα παιδιά. Ο εκπαιδευτικός ενθαρρύνει τα παιδιά να κινηθούν μέσα στην αίθουσα ακολουθώντας διάφορα μουσικά είδη (όχι μόνο κλασσική μουσική), ενώ μπορεί σταδιακά να προχωρήσει και στην διδασκαλία των πέντε βασικών θέσεων των πελμάτων και των χεριών, προκειμένου να τονίσει την σημασία της σωστής στάσης του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά προετοιμάζονται ευχάριστα για το μπαλέτο μέσα από απλές και εύκολες ασκήσεις, που συνδυάζονται με παιχνίδι και αυτοσχεδιασμό.