Ποια λιπαρά δεν προσθέτουν κιλά και προστατεύουν από καρδιακά και διαβήτη
Οι ερευνητές λένε ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε πέρα από το δόγμα ότι πρέπει να αποφεύγουμε όλα τα λιπαρά στη διατροφή μας. Ορισμένα είδη λιπαρών μας κάνουν καλό στην υγεία και δεν προσθέτουν κιλά στο σωματικό μας βάρος
Οι ειδικοί έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια ότι η υπερβολική κατανάλωση λίπους στη διατροφή συμβάλει στα περιττά κιλά και την παχυσαρκία. Αλλά δεν είναι όλα τα λιπαρά ίσα και, σύμφωνα με μια μελέτη επάνω στο θέμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ορισμένων λιπαρών, ανεξάρτητα από το πόσες θερμίδες περιέχουν, δεν οδηγεί σε σημαντική αύξηση του σωματικού βάρους.
Τι λένε οι ερευνητές
Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016 στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Diabetes & Endocrinology, επιστήμονες από την Ισπανία αναφέρουν ότι όσοι ακολουθούν μεσογειακή διατροφή, χωρίς κανένα περιορισμό θερμίδων, έχασαν ελαφρώς περισσότερο σωματικό βάρος μέσα σε πέντε χρόνια, από ό,τι εκείνοι που ακολουθούν μια χαμηλή σε λιπαρά διατροφή στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Πώς έγινε η έρευνα
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 7.447 μεσηλίκων ατόμων, που ήταν σε υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα στην καρδιά, επειδή είχαν διαβήτη τύπου-2, ή άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την καρδιά, ενώ ήταν, ως επί το πλείστον, υπέρβαροι, ή παχύσαρκοι. Οι μισοί εξ αυτών ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή (περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, περισσότερες άπαχες πρωτεΐνες, όπως εκείνες από ψάρια, ελαιόλαδο, ή καρπούς ελιάς) χωρίς να μειώσουν τον αριθμό των θερμίδων που κατανάλωναν. Οι άλλοι μισοί (ομάδα ελέγχου) έλαβε οδηγίες να ακολουθήσει μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά χωρίς, ούτε αυτοί, να περιορίσουν το πόσες θερμίδες κατανάλωναν καθημερινά.
Τα ευρήματα καταδεικνύουν μια πιο εξελιγμένη κατανόηση σχετικά με τον ρόλο των λιπαρών στην προώθηση της υγείας. Γενικά, διαπιστώθηκε πως όταν δίνονται οδηγίες σε ένα άτομο να περιορίσει, ή να εξαλείψει τις λιπαρές τροφές, εκείνο τείνει να αντικαθιστά αυτά τα λιπαρά από κρέας, ή πρωτεΐνες, με υδατάνθρακες και γλυκά, τα οποία είναι πιο επιζήμια για την γενική του υγεία, ενώ συμβάλλουν στην παχυσαρκία και τις συχνότερες καρδιακές παθήσεις.
Τι ισχύει με την Μεσογειακή Διατροφή
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει παρόμοια αποτελέσματα που αμφισβητούν την εξάλειψη όλων των λιπαρών από την διατροφή του ατόμου. Μια από αυτές έδειξε, ότι μόνο το 3,6% των καρδιακών θανάτων σε όλον τον κόσμο μπορεί να αποδοθεί στα κορεσμένα λιπαρά από το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την ώρα που πάνω από το 10% των καρδιακών θανάτων συνδέεται με μειωμένη κατανάλωση καλών φυτικών ελαίων, όπως εκείνα που υπάρχουν εν αφθονία στην μεσογειακή διατροφή. Σε μια άλλη μελέτη διαπιστώθηκε, ότι όσοι πίνουν πλήρες γάλα έχουν 46% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη σε σχέση με όσους πίνουν συνεχώς αποβουτυρωμένο γάλα.
Όσοι ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, φρούτα και ψάρια και λιγότερο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, σε σύγκριση με όσους ακολουθούν απλά μια χαμηλή σε λιπαρά διατροφή. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί, ακόμα κι αν δεν μειώνουν τις συνολικές θερμίδες, οι πρώτοι τείνουν να χάνουν περισσότερο βάρος από τους δεύτερους.
Στο σύνολό τους, τα αποτελέσματα όλων αυτών των επιστημονικών ερευνών, ενισχύουν την άποψη ότι είναι λάθος να κόβουμε πλήρως τα λιπαρά από την διατροφή μας. Τα καλά λιπαρά, όπως εκείνα από φυτά (ελαιόλαδο) και από ξηρούς καρπούς, δεν είναι μόνο χρήσιμα για την καρδιά, αλλά ΔΕΝ πρόκειται να σας προσθέσουν επιπλέον κιλά. Και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι ένας ακόμη τρόπος για να αποφύγετε προβλήματα, όπως η καρδιακή νόσος και ο διαβήτης.
Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia.gr με πληροφορίες από το http://time.com