Ποια τρόφιμα περιέχουν περισσότερο ποτάσιο από τα συμπληρώματα
Το ποτάσιο είναι απαραίτητο όχι μόνο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος. Ακόμα κι αν ψάχνετε για τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη C και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το ποτάσιο είναι εξίσου σημαντικό.
Το ποτάσιο είναι ένας ηλεκτρολύτης και βοηθά στην επίτευξη της υδατικής ισορροπίας του σώματός μας, ενώ καταπολεμά την κόπωση και το πρήξιμο.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για ενήλικες είναι περίπου 2.500 έως 3.400 mg, αλλά αυτό μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Που θα το βρούμε
– Μπανάνες: Ίσως η πιο διάσημη πηγή, μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα παρέχει περίπου 400-450 mg.
– Γλυκοπατάτες: Μια γλυκοπατάτα μεσαίου μεγέθους προσφέρει περίπου 500-600 mg.
– Σπανάκι: Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι είναι εξαιρετικές πηγές, με περίπου 800-900 mg ανά φλιτζάνι μαγειρεμένο σπανάκι.
– Αβοκάντο: Ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο περιέχει περίπου 900 mg.
– Πορτοκάλια: Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια παρέχουν περίπου 250-300 mg.
– Φασόλια και όσπρια: Τα φασόλια, τα μαύρα φασόλια και οι φακές είναι όλα πλούσια σε ποτάσιο, προσφέροντας μεταξύ 400-600 mg ανά φλιτζάνι όταν μαγειρεύονται.
– Πατάτες: Μια μεσαίου μεγέθους ψητή πατάτα περιέχει περίπου 900 mg.
– Ντομάτες: Οι ντομάτες και τα προϊόντα με βάση την ντομάτα, όπως η σάλτσα ντομάτας, είναι καλές πηγές, παρέχοντας περίπου 300-400 mg.
Συμπτώματα όπως αδυναμία, κόπωση, ανώμαλος καρδιακός παλμός, αρρυθμία, κόπωση, δυσκοιλιότητα, ευερεθιστότητα, πρήξιμο του αστραγάλου (κατακράτηση υγρών) και δυσκολία απορρόφησης πρωτεϊνών και μετάλλων μπορεί να υποδηλώνουν ανεπάρκεια. Η αφυδάτωση, η διάρροια, η υπερβολική εφίδρωση και η κατάχρηση καθαρτικών είναι οι πιο συχνές αιτίες χαμηλών επιπέδων ποτάσιου.