Ποιες ασφαλείς διαδικασίες υπάρχουν για την αφαίρεση ενός τατουάζ;
Αρκετοί είναι αυτοί που εκφράζουν την επιθυμία κάποια στιγμή στη ζωή τους να κάνουν ένα τατουάζ, για να τους θυμίζει ένα σημαντικό γεγονός ή ακόμα μία μεγάλη αγάπη που δεν θέλουν να ξεχάσουν. Σίγουρα, για κάποιον η επιλογή ενός τατουάζ αποτελεί στάση ζωής και τρόπο έκφρασης. Σε πολλούς αρχαίους λαούς ήταν κάτι συνηθισμένο και στους περισσότερους η διαδικασία χάραξης του τατουάζ στο πρόσωπο ή το δέρμα είχε έναν πολιτισμικό ή τελετουργικό χαρακτήρα. Το πιο παλιό τατουάζ που έχει βρεθεί σε ανθρώπινο δέρμα, είναι μιας μούμιας που βρέθηκε στις Άλπεις και χρονολογείται περίπου το 3250 πχ.
Σήμερα, η εφαρμογή τατουάζ δεν αποτελεί πλέον ταμπού όπως γινόταν κάποτε. Ωστόσο, το να απαλλαγεί κάποιος από ένα σχέδιο που είναι χαραγμένο πάνω στο δέρμα του, δεν είναι μια εύκολη διαδικασία και θέλει αρκετή προσοχή για την μέθοδο που πρόκειται να ακολουθήσει. Το πρώτο που πρέπει να κάνει, είναι να επισκεφθεί έναν έμπειρο δερματολόγο που θα εξετάσει το τατουάζ και θα υποδείξει την πιο κατάλληλη μέθοδο για την αφαίρεση τατουάζ. Παρακάτω, θα δούμε ποιες είναι οι πιο γνωστές και ασφαλείς μέθοδοι και ποιες παρενέργειες μπορεί να υπάρξουν από την επέμβαση στο δέρμα.
Κάποτε, για να απαλλαγεί κάποιος από ένα τατουάζ, έπρεπε να κάνει χειρουργείο και πλαστική στο δέρμα. Ήταν μια σχετικά ακριβή μέθοδος, που απαιτούσε ο ενδιαφερόμενος να μπει στο χειρουργείο και να υποστεί επιφανειακή ή ολική νάρκωση. Οι μετεγχειρηντικές επιπτώσεις ήταν αυτές ενός χειρουργείου. Αν η διαδικασία όμως δεν γινόταν από έναν έμπειρο πλαστικό χειρουργό, θα μπορούσε να αφήσει στίγματα στο δέρμα και ουλές.
Σήμερα, υπάρχουν λιγότερο επώδυνες διαδικασίες για την αφαίρεση του μελανιού που έχει εισχωρήσει στην επιδερμίδα. Οι σύγχρονες τεχνικές στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση του πόνου, τη μείωση των επιπλοκών και την επίτευξη ενός καλύτερου αισθητικού αποτελέσματος. Οι πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές μέθοδοι περιλαμβάνουν τη χρήση λέιζερ, την κρυοθεραπεία και τις κρέμες αφαίρεσης τατουάζ.
Η τεχνική με λέιζερ θεωρείται η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αφαίρεση τατουάζ. Χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι λέιζερ, όπως το Q-switched Nd λέιζερ, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για την διάσπαση των χρωστικών ουσιών στο δέρμα. Το λέιζερ εκπέμπει σύντομους παλμούς φωτός υψηλής έντασης, οι οποίοι απορροφώνται από τη μελανίνη και άλλες χρωστικές του τατουάζ. Αυτή η διαδικασία διασπά τα σωματίδια μελανιού σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται φυσικά από το σώμα.
Η διαδικασία αφαίρεσης με λέιζερ απαιτεί συνήθως πολλαπλές συνεδρίες, ανάλογα με το μέγεθος, το χρώμα και την ηλικία του τατουάζ. Αν και μπορεί να προκαλέσει ήπιο πόνο ή δυσφορία, οι περισσότεροι ασθενείς δεν επηρεάζονται και νιώθουν περισσότερη ασφάλεια. Πολλές κλινικές χρησιμοποιούν αναισθητικές κρέμες ή ψυκτικά συστήματα για να μειώσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Η κρυοθεραπεία είναι μια άλλη, μη χειρουργική μέθοδος, που χρησιμοποιείται για την αφαίρεση τατουάζ. Κατά την διάρκεια αυτής της τεχνικής, το δέρμα στοχεύεται με υγρό άζωτο για να καταστρέψει τους ιστούς που περιέχουν τη χρωστική ουσία. Μετά την εφαρμογή της κρυοθεραπείας, το δέρμα θεραπεύεται από μόνο του και η χρωστική ουσία αποβάλλεται από τον οργανισμό.
Αν και η κρυοθεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική για την αφαίρεση τατουάζ, ενδέχεται να προκαλέσει παρενέργειες όπως φουσκάλες, ουλές ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος. Η διαδικασία μπορεί επίσης να είναι λίγο επώδυνη, αλλά συνήθως εφαρμόζεται τοπική αναισθησία για την ανακούφιση του πόνου.
Οι κρέμες αφαίρεσης τατουάζ αποτελούν μια λιγότερο επώδυνη και μη επεμβατική επιλογή. Αυτές οι κρέμες περιέχουν διάφορα χημικά συστατικά, που στοχεύουν στη διάσπαση της χρωστικής ουσίας του τατουάζ. Εφαρμόζονται απευθείας στο τατουάζ και διεισδύουν στο δέρμα για να διασπάσουν τα σωματίδια μελανιού. Με την πάροδο του χρόνου, το τατουάζ γίνεται όλο και πιο αχνό, μέχρι να εξαφανιστεί τελείως.
Αν και οι κρέμες αφαίρεσης τατουάζ μπορούν να είναι μια εύκολη και προσιτή επιλογή, η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να διαφέρει. Οι περισσότεροι χρήστες χρειάζονται αρκετούς μήνες συνεχούς χρήσης για να δουν αποτελέσματα. Επιπλέον, μερικές κρέμες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς ή αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα.