Ποιες επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν με περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη
Για το εάν θα γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε να βγουν οι κόφτες από το ΕΣΠΑ και να αναθεωρηθεί το Ταμείο Ανάκαμψής προκειμένου να δημιουργηθούν πόροι για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχει η χώρα μας ώστε να μπουν και εκείνες στα διάφορα προγράμματα ρωτήθηκε στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου ενόψει των ευρωεκλογών ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις νομίζω ότι είναι γύρω στις 250 χιλιάδες. Πράγματι αρκετές επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τη ρευστότητα. Έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία τα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που δίνουν τη δυνατότητα πια σε περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Όμως τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και σε έναν βαθμό το Ταμείο Ανάκαμψης για ψηφιακό μετασχηματισμό και ενεργειακή αναβάθμιση αφορούν και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις όπως αφορούν και πολλά προγράμματα ψηφιακής επιμόρφωσης τα οποία έχουμε υλοποιήσει.
Παραδείγματος χάριν με μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας έχουμε υλοποιήσει πρόγραμμα ψηφιακής επιμόρφωσης digital marketing σε πολύ μικρές επιχειρήσεις του τουρισμού. Δεν σημαίνει πως επειδή είσαι μικρός δεν μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός ή δεν πρέπει να επενδύεις στις σύγχρονες τεχνολογίες και στην πράσινη μετάβαση. Δίνουμε τέτοια εργαλεία χρηματοδοτικά, σημαντικά και θέλουμε να δώσουμε ακόμη περισσότερα.
Ταυτόχρονα όμως αναγνωρίζουμε ότι καλό είναι οι επιχειρήσεις να αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο μέγεθος .Για αυτό έχουμε δώσει κίνητρα συγχωνεύσεων έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μεγαλώνουν και να αποκτούν ένα κρίσιμο μέγεθος που θα τις κάνει ακόμη πιο ανταγωνιστικές. Αυτό δεν αφορά προφανώς όλες τις επιχειρήσεις αλλά αυτό αφορά ένα μικρό ποσοστό τους .Αυτό είναι ένα σημαντικό εργαλείο το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί από τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις » απάντησε.
«Να πω τέλος ειδικά για το ζήτημα του τουρισμού το να είσαι μικρή επιχείρηση μπορεί να είναι πλεονέκτημα. Δεν αναζητούν όλοι την εμπειρία ενός πολύ μεγάλου ξενοδοχείου.
Μπορεί να έχει κανείς μια μικρή υποδομή.. ένα ωραίο εστιατόριο το οποίο προσφέρει πραγματικό, ποιοτικό, αυθεντικό φαγητό. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια. Υπάρχει μια τέτοια υγιής επιχειρηματικότητα. Δεν είναι επιχειρήσεις των 50 ατόμων αλλά αυτές που μπορούν να δώσουν 5 με 10 θέσεις δουλειάς και ταυτόχρονα ένα καλό εισόδημα στον ιδιοκτήτη. Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν και κατεξοχήν να είναι ταυτισμένες με τον τουρισμό. Το ίδιο ισχύει και για τον αγροτουρισμό, τον αγροτικό μας τομέα, τα μικρά μας οινοποιεία τα οποία κάνουν ωραία βήματα. Ειδικά στη Κρήτη υπάρχουν καταπληκτικά παραδείγματα νέων επιχειρήσεων στο κλάδο του πρωτογενούς τομέα. Θέλουμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις να τις βοηθήσουμε με περισσότερα και με πολύ πιο στοχευμένα εργαλεία», συμπλήρωσε.