Ποιοι είναι οι «πονηροί» εργοδότες που υιοθέτησαν παράνομα εξαήμερη εργασία


Με «φόντο» τις βάσιμες υποψίες ότι ορισμένοι εργοδότες εκμεταλλεύονται με παράνομο τρόπο το νέο καθεστώς εξαήμερης εργασίας, το αρμόδιο υπουργείο υιοθετώντας συγκεκριμένες «ασφαλιστικές δικλείδες» επιχειρεί να «πετάξει» εκτός συστήματος τους «πονηρούς».

Αυτή την στιγμή το Υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να διασφαλίσει πως το εύρος εφαρμογής της εξαήμερης απασχόλησης θα περιοριστεί σε βιομηχανικές μονάδες που διαθέτουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Πέρα λοιπόν από τις όποιες παρεμβάσεις έχουν ήδη γίνει στο ΕΡΓΑΝΗ και προκειμένου να αποφευχθούν τα «παρατράγουδα» δεν αποκλείεται να προωθηθεί σχετική διάταξη που θα «φωτογραφίζει» με ξεκάθαρο τρόπο, ποιοι συγκεκριμένα έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν στο εν λόγω νέο καθεστώς απασχόλησης. Ήδη άλλωστε, έχουν εντοπιστεί δεκάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αξιοποιώντας διάφορα «τρικ» προσπαθούν να παρακάμψουν τις «ασφαλιστικές δικλείδες» που έχουν υιοθετηθεί ως τώρα.

Ποιες ασφαλιστικές δικλείδες υιοθετήθηκαν

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν πως το μέτρο της έκτακτης βάρδιας εργασίας αφορά αποκλειστικά επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, εξαιρώντας την εστίαση και τον τουρισμό.

Τα ίδια στελέχη τονίζουν δε, ότι η εξαήμερη απασχόληση έχει να κάνει αποκλειστικά με την κάλυψη έκτακτων αναγκών και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εφαρμοστεί επί μονίμου βάσεως.

Κατά την έκτακτη βάρδια ο εργαζόμενος αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του ημερομισθίου, ενώ αν η βάρδια αυτή συμπίπτει με Κυριακή ή ημέρα αργίας, η προσαύξηση φτάνει το 115%.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι, πέρα από παράνομο στην πράξη είναι και ασύμφορο για τους εργοδότες να καθιερώσουν το μέτρο σε μόνιμη βάση.

Το Υπουργείο πάντως προχώρησε σε παραμετροποίηση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ καθώς και σε ελέγχους και διασταυρώσεις προκειμένου:

  • το σύστημα να μη δέχεται άλλες επιχειρήσεις εκτός από εκείνες συνεχούς λειτουργίας όπως είναι οι βιομηχανίες και
  • ακόμα και εκείνες που κατάφεραν να εισχωρήσουν παρανόμως, να βγαίνουν εκτός και να τιμωρούνται με πρόστιμο.

Ποιοι προσπάθησαν να «παρακάμψουν» το σύστημα

Είναι ενδεικτικό πως τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου αρκετές επιχειρήσεις (πχ σούπερ μάρκετ) όσο και εργαζόμενοι (λόγω της προσαύξησης της αμοιβής) επιχείρησαν να μπουν στο ΕΡΓΑΝΗ να δηλώσουν ότι επιθυμούν να εφαρμόσουν το εξαήμερο λόγω φόρτου εργασίας, αλλά το σύστημα τους «πέταγε έξω» καθώς δεν ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής του μέτρου.

Μάλιστα ορισμένες επιχειρήσεις (πχ. αλυσίδες φούρνων και ζαχαροπλαστείων) προσπάθησαν τεχνηέντως να «παραπλανήσουν» την ΕΡΓΑΝΗ  προσθέτοντας νέους ΚΑΔ ώστε να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους.

Το πρώτο Σάββατο εφαρμογής του μέτρου, περίπου 1.600 επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, υπέβαλαν δηλώσεις στο σύστημα Εργάνη για μια έξτρα ημέρα απασχόληση.

Πλήρη εικόνα αναμένεται να έχει το υπουργείο στο τέλος Ιουλίου όπου θα φανούν μέσω των ελέγχων και των διασταυρώσεων ποιες επιχειρήσεις κατάφεραν χωρίς να δικαιούνται να ενταχθούν στο εξαήμερο.

Στη σχετική διάταξη του υφιστάμενου νόμου πάντως, μοιάζει να υπάρχει μια «γκρίζα» περιοχή καθώς η 6ήμερη εργασία μπορεί να εφαρμοστεί και σε επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, όταν αντιμετωπίζουν «εξαιρετική και απρόβλεπτη αύξηση του φόρτου εργασίας».

Δηλαδή μπορεί ο εργοδότης να επικαλεστεί απρόβλεπτο φόρτο εργασίας και να επιβάλλει στους εργαζόμενους την 6η μέρα δουλειάς.

Το Υπουργείο λοιπόν καλείται να «μπαλώσει» τις όποιες «τρύπες» υπάρχουν, προκειμένου το νέο καθεστώς να μην γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από θρασύτατους εργοδότες.



enikonomia.gr