Ποιοί ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν το έκτακτο επίδομα 


Μετά την καθυστέρηση καταβολής του έκτακτου επιδόματος των 400 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες, έρχεται και ο περιορισμός των δικαιούχων με κριτήριο-κόφτη, αλλά και μείωση του συνολικού προς διάθεση ποσού, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν. 

Στην προϋπόθεση μείωσης εσόδων το 2020 προστίθενται εισοδηματικά κριτήρια (οικογενειακό εισόδημα), τα οποία θα προσδιοριστούν με σχετικές υπουργικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα και αναμένεται να μειώσουν τον αριθμό των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων 9 κλάδων (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, γεωτεχνικοί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές), που θα λάβουν ενίσχυση 400 ευρώ. 

Ειδικότερα, ο  Κωστής Χατζηδάκης περιγράφοντας στους επικεφαλής των επιστημονικών φορέων τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά και τη στόχευση του μέτρου, όπως αναφέρθηκε, στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη, (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα) δήλωσε ότι θα θεσπιστούν κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Δικηγόροι: Κυβερνητική ασυνέπεια 

Οι ανακοινώσεις Χατζηδάκη προκάλεσαν τη σφοδρή των εκπροσώπων δικηγόρων. Η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ανακοίνωσε την αποχώρηση από τον διάλογο για τη χορήγηση των 400 ευρώ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ασυνέπεια και παλινωδίες

Στην ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αναφέρονται και τα  εξής:

«Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση από τον Μάιο 2020 είχε υποσχεθεί την άμεση καταβολή του χορηγήματος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για την οικονομική στήριξη του πληττόμενου κλάδου μας, δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα η απαιτούμενη υπουργική απόφαση για την καταβολή του.

Σημειώνουμε ότι η καταβολή του χορηγήματος αυτού, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού ο άνω λογαριασμός δημιουργήθηκε με χρήματα των δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων, μέσω των ετήσιων εισφορών τους, ύψους 120 ευρώ ανά έτος.

Δυστυχώς όμως, η κυβερνητική ασυνέπεια και οι παλινωδίες δεν έχουν τέλος. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης με τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων, υπαναχώρησε, μειώνοντας το προς διάθεση ποσό και αμέσως μετά τη συνάντηση αιφνιδίως ανακοίνωσε, ως κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων την μείωση του τζίρου μεταξύ των ετών 2019 και 2020, χωρίς καμία περαιτέρω διάκριση και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος και σε πλήρη αντίθεση με την κοινή πρόταση των επιστημονικών φορέων που προβλέπει καταβολή του χορηγήματος σε όλους τους δικαιούχους, με αύξουσα σειρά ατομικού εισοδήματος, αρχής γενομένης από τους πιο οικονομικά αδύναμους, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας και ενημερότητας, ώστε να το λάβουν αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Η στάση αυτή είναι προδήλως προσβλητική και απαξιωτική για το δικηγορικό σώμα, αποδεικνύει ότι ο ευρισκόμενος σε εξέλιξη διάλογος για τον καθορισμό των δικαιούχων του χορηγήματος είναι προσχηματικός από την πλευρά της κυβέρνησης και καθιστά μονόδρομο την αποχώρησή μας από αυτό».

Η διαδικασία για τα 400 ευρώ 

Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Για να γίνει αυτή αποδεκτή, θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ). Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων, που θα προκύψει, θα αποσταλεί στη συνέχεια στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

Το σχετικό κονδύλι θα προέλθει από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, που προβλέπεται στο ν. 3986/2011.

Όπως αναφέρθηκε από κυβερνητικές πηγές  θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις να εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ανοίξει στη συνέχεια η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων.
 



Πηγή